sobota, 15 marca 2014

Pomidorowo - soczewicowa zupa zmiksowana

Dziś chyba nie będzie wielkiej opowieści o okolicznościach powstania zupy..
Bo to taka zupa troszke "na winie". Choć też nie do końca. Wiedziałam, że ma być z soczewicą. Ale miałam jej niewiele. Wiedziałam, że z przecierem pomidorowym (wreszcie można go spokojnie wyjadać ze spiżarni). A reszta - jakoś tak po ostatnich zupnych próbach - np. dodałam płatki owsiane. Wyszła naprawdę zadziwiająco smaczna zupa. Taka przecieranka. Nie podawałabym jej na wykwintnym przyjęciu, ale tak raz na jakiś czas w domu? Dlaczego nie? Zawsze to jakaś odmiana.




Składniki:

  • oliwa/olej/masło
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 1/2 litra ciepłej wody
  • 1 garść soczewicy zielonej
  • 1 garść soczewicy czerwonej
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 1/2 litra przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, lubczyk, majeranek
  • do podania: pestki dyni oraz natka pietruszki posiekana
Wykonanie:
Do garnka, na podgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli wrzucamy obrane i pokrojone w kosteczkę marchewkę, pietruszkę i por. Chwilkę podsmażamy i zalewamy wodą. Następnie wrzucamy soczewicę i płątki owsiane. Dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec.
Gotujemy przez ok 20 minut i dolewamy przecier pomidorowy. Dodajemy lubczyk i majeranek. Gdy zupa się zagotuje dosalamy do smaku i pozwalamy jej się jeszcze 5 minut pogotować.
Następnie polecam zupę zmiksować - bo jakoś tak dziwnie się je zupę, w której widać płatki owsiane;)
Podajemy z pestkami dyni i natką.

Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014 Zużywamy zapasy przed wiosną #ZjedzZapasy

1 komentarz :

  1. Twoja zupka wyglada bardzo apetycznie ;) Trzeba bedzie ja kiedys wyprobowac :)

    OdpowiedzUsuń