Składniki:
- oliwa/olej/masło
- 2 cebule
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 por
- 1 1/2 litra ciepłej wody
- 1 garść soczewicy zielonej
- 1 garść soczewicy czerwonej
- 4 łyżki płatków owsianych
- 1/2 litra przecieru pomidorowego
- sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, lubczyk, majeranek
- do podania: pestki dyni oraz natka pietruszki posiekana
Do garnka, na podgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli wrzucamy obrane i pokrojone w kosteczkę marchewkę, pietruszkę i por. Chwilkę podsmażamy i zalewamy wodą. Następnie wrzucamy soczewicę i płątki owsiane. Dodajemy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec.
Gotujemy przez ok 20 minut i dolewamy przecier pomidorowy. Dodajemy lubczyk i majeranek. Gdy zupa się zagotuje dosalamy do smaku i pozwalamy jej się jeszcze 5 minut pogotować.
Następnie polecam zupę zmiksować - bo jakoś tak dziwnie się je zupę, w której widać płatki owsiane;)
Podajemy z pestkami dyni i natką.
Twoja zupka wyglada bardzo apetycznie ;) Trzeba bedzie ja kiedys wyprobowac :)
OdpowiedzUsuń