Składniki:
- ok 700g mięsa wołowego
- 2 naprawdę duże cebule
- 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałeczek selera, pół pora (lub 750g mieszanki warzywnej o tym składzie)
- 1 papryka czerwona
- sól, pieprz, majeranek, estragon, lubczyk, słodka papryka
- oliwa
Wykonanie:
Mięso pokroić na dość cienkie plastry (grubość ok 0,5 cm.) i obić je tłuczkiem. Następnie lekko obsmażyć na patelni z obydwu stron (tylko tyle, by się zmienił kolor).
W garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę a następnie wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pieprz. Zeszklić.
Teraz pozostaje do garnka włożyć mięso oraz warzywa z papryką pokrojone w słupki.
Dusić na wolnym ogniu około 3 godziny - aż mięso stanie się kruche. W szybkowarze duszenie trwa ok 1 godziny do półtorej.
Na 15 minut przed końcem duszenia dodać pozostałe przyprawy i sól.
Podawać z kaszą lub ziemniakami - wedle uznania.
Smacznego
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz