Składniki:
- ok. 3 szklanek wody
- 4 ziemniaki
- 2 marchewki
- 4 łyżki płatków owsianych
- 3 łyżki oliwy
- por
- szczypta soli
- natka pietruszki (łyżeczka max łyżka)
- szczypta kurkumy
Wykonanie:
Warzywa obrać i pokroić (nie trzeba tego robić dokładnie i pedantycznie). Wrzucić do gotującej się wody. Następnie wypłukać płątki owsiane i również dodać do garnka. Po chwili dolać oliwę i wrzucić por (por musi byc pokrojony conajmniej w plastry, gdyż niepokrojony por po zmiksowaniu pozostawia po sobie długie włosy w zupie...) .
Gotować na małym ogniu ok, pół godziny.
Pod koniec gotowania dodać sól, pietruszkę oraz kurkumę.
Po ugotowaniu, zupę zmielić dokładnie blenderem. Jeśli jest zbyt gęsta - dodać troszkę wody.
Można podawać z ptysiami, grzankami lub innymi dodatkami. Polecam zupę lekko posypaną natką.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz