niedziela, 23 lutego 2014

kurczak w panierce z parmezanu

Dziś szybki przepis - na kurczaka w panierce parmezanowej.
Albo też z innego sera. Pomysł przyszedł szybko, potrzeba chwili i dziesięcioro dzieci do wykarmienia - stąd może nie najpiękniejsze zdjęcie..
Ale zapewniam Was, że efekt był zdecydowanie zadowalający. A wszystko wzięło się stąd, że dowiedziałam się, że przynajmniej 3 stołowników nie chce jeść kurczaka po prostu smażonego na patelni - za to jeśli kotlet posiada panierkę - to wszystko zjedzą. Z pomocą przyszła mi niezawodna kwestia smaku

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 jajko
sól, pieprz
3 łyżki tartego parmezanu
3 łyżki bułki tartej

Wykonanie:
Piersi kroimy i lekko tłuczkiem tłuczemy.
W 2 naczynkach przygotowujemy panierkę:
1. jajko + sól + pieprz
2. ser + bułka tarta
Następnie obtaczamy kawałki mięsa najpierw w jajku a później w bułce z serem. Smażymy na patelni na tłuszczu z dwóch stron - do zarumienienia.

Koniec filozofii. Do tego u nas była kasza gryczana i surówka z kiszonej kapusty :) Pyszności.
Smacznego!

A! Ważne - zamiast parmezanu można dać ser żółty utarty na drobnej tarce - tylko polecam wyraziste sery - najlepiej jakiś ostry. My próbowaliśmy z takim serem "domowym" kupionym na bazarze, który miał dodatek ziół prowansalskich i wyszło nadwyraz smakowicie :)

1 komentarz :