Czy wiecie, że czas na pieczenie niektórych pierników przychodzi już w połowie listopada? Są takie pierniki, które wymagają 6 tygodniowego leżakowania w chłodnym miejscu, są takie, którym wystarczą 3 tygodnie leżakowania już po upieczeniu, a są też takie, które zaraz po wyjęciu z piekarnika są oszałamiająco pyszne.
A wy? Jaki w tym roku piernik przygotowaliscie?
Zapraszam do akcji Wigilijny Piernik.
Dodajemy przepisy tylko na PIERNIK - CIASTO!- to nie jest akcja z pierniczkami ani babeczkami/muffinkami. Wiem, że takie też można na święta robić, ale to ma być zbiór CIAST - takich pieczonych w dużych blaszkach.
Po przepisy zapraszam do zeszłorocznej akcji:
Wigilijny Piernik 2012
Tak tak - wiem, że ledwo co było Święto Wszystkich Świętych i Dzień Zaduszny... I że do świąt jest jeszcze dużo czasu. Ale czy rzeczywiście tak dużo? ... W zeszłym roku nie wszystkie przepisy się załapały - w szczególności nie załapały się te przepisy, które wymagają długiego leżakowania.
W związku z tym - w tym roku akcja trwa półtora miesiąca - dla tych co przygotowują pierniki leżakujące i dla tych, co dodadzą przepisy piernikowe dopiero po zawirowaniach świątecznych.
Zapraszam do zabawy!
ja jestem zbyt niecierpliwa na takie leżakujące - musieliby zamknąć je pod kluczem, żebym kierowana zapachem ich nie pożarła ;) ale na pewno dodam nie jeden przepis na piernik w tej akcji, bo to moje ulubione ciasta ;)
OdpowiedzUsuń:) Rozumiem. Ja planuje jednak spróbować. Jak piekłam takie co tylko muszą leżakować po upieczeniu, to po prostu tak je chowałam, by ich nie zobaczyć...
UsuńUwielbiam zapach i smak piernika :) Super Akcja. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńCieszę się :) I czekam na przepisy!
UsuńJak i gdzie dodać przepis ? :) Gdy klikam zgłoś nowy przepis wyskakuje okienko aby wpisać część fragmentu... i mam tylko opcję zamknij.
OdpowiedzUsuńCzyli rozumiem, ze próbujesz dodac przez Mikser? Tam musisz czasem dzień poczekać na to aż przepis z Twojego bloga się wgra na serwer. Spróbuj dziś.
UsuńA jesli nie masz bloga, tylko chcesz przepis zgłosić do wyslij go do mnie po prostu.,taka.babska.proba@gmail.com
Nie wiedziałam dobrze gdzie, dlatego specjalnie rejestrowałam się na mikser, przez te pierniki głowa wolniej pracuje ;) Ale już mi się udało, dziękuję.
UsuńJak znajdziesz chwilkę między pieczeniem jednego,a drugiego piernika zapraszam na mojego bloga, buziaki :)
http://kuchennehity.blogspot.com/
Ok. dzięki :) Juz znalazłam Twojego bloga i czytałam przepis :) Wygląda smakowicie!
UsuńDzięki, a jeszcze jedna prośba, zamęczę Cię dzisiaj :)
OdpowiedzUsuńJak dodać te banerki? Bo jak je kopiuję i wklejam na dole pod przepisem to wyskakują tylko kody, a nie ma tego ślicznego obrazka :(
spoko ;)
UsuńJeśli chodzi o banerki, to trzeba wejść w edycję posta i tam przełączyć się na widok html (w lewym górnym rogu masz takie 2 przyciski "Nowy post" albo "HTML"), (nie przeraź się tymi krzaczkami, które tam wyskakują... .;) ) i tam, na samym końcu wkleić kod, (ten co widać powyżej, lub pobrany z miksera, jedno i to samo).
Jest :) Zjadłam kawałek piernika i od razu lepiej się myśli. Już nie zawracam Ci głowy, miłego dnia :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWitam ponownie. Dodałam jeszcze 2 przepisy na stronie miksera kulinarnego : piernik 3 tygodniowy i krajankę piernikową z marcepanem i powidłami, polecam (są przepyszne) :)
OdpowiedzUsuńWitam, pyszne przepisy, oczywiście zaakceptowane :)
UsuńTo ponownie ja. Dołączam jeszcze do akcji piernik na Ginnessie. Przepis załączyłam na mikserze kulinarnym.
UsuńBuziaki
http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/wigilijny-piernik-2013
http://kuchennehity.blogspot.com/2013/12/piernik-na-guinnessie.html
NO to szalejesz! Jak jest na mikserze, to na pewno nie zginie : )
Usuń