- oliwa
- 1 cebula
- szczypta pieprzu
- ok. 3/4 l wody
- mały przecier pomidorowy (dałam 450ml)
- trochę świeżego tymianku
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 3 małe ziemniaki
- 1 mała marchewka
- 1 mała cała pietruszka
- 1 cała pałka selera naciowego
- pół pora (w całości)
- 3 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól do smaku
- natka pietruszki
- ew. słonecznik
Wykonanie:
W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić na nią pokrojoną cebulę. Gdy się zeszkli dodać pieprz a następnie ciepłą wodę i przecier pomidorowy. Następnie - w kolejności wymienionej w składnikach dodajemy:
- tymianek
- wypłukaną kaszę jaglaną
- obrane i pokrojone ziemniaki i marchewkę
- umyte obrane, w całości - pietruszkę, seler i por.
- oraz przyprawy - liście laurowe i ziele angielskie
Na sam koniec dodać sól i ew. wodę - jeśli jest jej za mało.
Gotować na niewielkim ogniu ok 25 minut (aż kasza się dobrze rozgotuje).
Po ugotowaniu wyjąć por, seler i pietruszkę. Można zmiksować - wychodzi wtedy bardzo dobra, delikatna zupa - krem (polecam!!!).
Podawać zupę posypaną natką pietruszki i ziarnami słonecznika.
najlepsza zupa:d
OdpowiedzUsuńDobra jest :) Jednak kasza jaglana daje to coś :)
UsuńZupka całkiem, całkiem. Bardzo interesująca. Gratulacje.
OdpowiedzUsuńCzyżbyście zrobili ? Dziękuję za gratulacje. Żadna w tym ma zasługa. Tym razem tylko wypatrzyłam dobry przepis i go zrobiłam :) Dobrze mi z tym;)
Usuń