Składniki:
- 2-3 duże cebule z łuską;
- 1 marchewka;
- 1 pietruszka;
- kawałek selera;
- liście od selera;
- 1 ząbek czosnku;
- oliwa z oliwek;
- przyprawy:
- szczypta kminku,
- 1 łyżeczka mała hyzopu,
- 1 łyżeczka lubczyku,
- mielone nasiona kolendry,
- 1/3 zmielonej kozieradki,
- 2 liście laurowe,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- 3/4 łyżeczki soli morskiej.
- ok 1,5 litra wrzątku
Wykonanie:
W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić szczyptę kminku, chwilkę poczekać. Dorzycić pokrojoną w plasterki cebulę oraz czosnek. Gdy cebyla się zeszkli dodać marchewkę, pietruszkę pokrojone w talarki oraz seler (pokrojony drobno). Dodać klika łyżek wody i poddusić warzywa około 10 minut. Następnie zalać wrzątkiem, dodać wszystkie przyprawy. (to jest ten moment, kiedy można dodać łuski cebuli). Gotować na małym ogniu 35-40 minut. Po ugotowaniu wyjąć łuski (o ile były).
Podawać z ziemniakami lub grzankami.
Można przetrzeć blenderem - uzyskamy wtedy płynną zupę - krem.
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńznakomita! wczoraj wypróbowałam przepis :)
OdpowiedzUsuńno to się bardzo cieszę :):)
Usuń