Składniki:
- ok 1 litra przecieru pomidorowego (albo troszkę więcej).
- 2 łyżki masła
- 2 cebule średnie
- 2 marchewki
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 kopiaste łyżka mąki
- ok 2 l wywaru z warzyw
- 1 łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek świeżego majeranku lub odrobina suszonego do podania
- do podania gorgonzola lub śmietana
Wykonanie:
Cebule obrać, drobno pokroić, zeszklić na maśle.
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Seler drobno pokroić.
Marchewkę i seler dorzucić do zeszklonej cebuli i chwilkę podsmażyć (10 min?). Zasypać mąką i jeszcze chwilkę smażyć.
Wywar zagotować z przecierem pomidorowym. Połączyć warzywa z wywarem i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Doprawić solą, pieprzem, ...
Na koniec wszystko porządnie zmiksować.
Podawać z gorgonzolą lub innym wyrazistym w smaku serem. Można oczywiście też ze śmietaną.
Wywar zagotować z przecierem pomidorowym. Połączyć warzywa z wywarem i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Doprawić solą, pieprzem, ...
Na koniec wszystko porządnie zmiksować.
Podawać z gorgonzolą lub innym wyrazistym w smaku serem. Można oczywiście też ze śmietaną.
Uwielbiam do tego grzanki i jestem w siódmym niebie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam serdecznie do mnie :)
wyslalam wiadomosc uzywajac adresu maila z bloga, wiadomosc zostala odrzucona. Czy mozesz wejsc na portal zmiksowani i odpowiedziec w jaki sposob przeslac ci australijskie przepisy, o ktorych rozmawialasmy
Usuń