niedziela, 10 czerwca 2012

Dżem truskawkowy

Jaki miły był dzisiaj dzień!!! Bardzo dziękję Zosi, Asi i Kubie:) i moim kochanym szkrabom:):):) Z tej okazji, mimo pory, postanowiłam wrzucić przepis na dźem. Ponoć bardzo smaczny ;-) Przepis jest mojej mamy.

Składniki:
(w odpowiednich proporcjach)
  • 2 kg truskawek
  • 1 kg cukru
Zdecydowanie proponuję wziąc więcej niż 2 kg truskawek, choćby 4kg.



Wykonanie:
Truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy. Następnie wrzucamy do garnka (najlepiej garnka o grubym dnie) i zasypujemy cukrem. Teraz trzeba je odstawić na bok i poczekać aż puszczą sok. Następnie gotujemy ok godziny (może być dłużej) na małym ogniu i odstawiamy do przestygnięcia. I tak kilka razy, aż wystudzone truskawki będą wystarczająco gęste.

Teraz tylko należy wyparzyć słoiki i gorący (nie tylko bulgoczący) dżem wkładamy do gorących słoikó i zamykamy.

I gotowe.

ps. Z cyklu "porady Babci Zosi". Po prostu rozgotowany dźem nie ma wyczuwalnych całych truskawek. Aby to osiągnąć można w trakcie gotowania dodawać nowe truskawki. Szczególnie już pod koniec gotowania.

(tak wygląda dżem po usmażeniu)

...
a co tam, dorzucam do akcji "Truskawki" ;-)


Truskawki 2012

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz