Składniki:
(w odpowiednich proporcjach)
- 2 kg truskawek
- 1 kg cukru
Wykonanie:
Truskawki pozbawiamy szypułek i myjemy. Następnie wrzucamy do garnka (najlepiej garnka o grubym dnie) i zasypujemy cukrem. Teraz trzeba je odstawić na bok i poczekać aż puszczą sok. Następnie gotujemy ok godziny (może być dłużej) na małym ogniu i odstawiamy do przestygnięcia. I tak kilka razy, aż wystudzone truskawki będą wystarczająco gęste.
Teraz tylko należy wyparzyć słoiki i gorący (nie tylko bulgoczący) dżem wkładamy do gorących słoikó i zamykamy.
I gotowe.
ps. Z cyklu "porady Babci Zosi". Po prostu rozgotowany dźem nie ma wyczuwalnych całych truskawek. Aby to osiągnąć można w trakcie gotowania dodawać nowe truskawki. Szczególnie już pod koniec gotowania.
(tak wygląda dżem po usmażeniu)
...
a co tam, dorzucam do akcji "Truskawki" ;-)
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz