sobota, 9 czerwca 2012

Kompot truskawkowy



Dziś mam ręce pełne roboty, więc tylko szybko - otwieram temat przetworów - przepisem na kompot truskawkowy (mój ulubiony). Przepis jest mojej mamy. Nie wiem, przyznaję się, gdzie i u kogo mama się go nauczyła.

Składniki:
  • truskawki
  • woda
  • cukier
oraz
  • umyte i wyparzone w piekarniku słoiki oraz pokrywki do nich pasujące
Wykonanie jest banalne i szybkie (chyba tylko dzięki temu dziś kompoty się udały).

Wykonanie:
Myjemy truskawki, pozbawiamy je szypułek. Wkładamy do słoików. (Po wypełnieniu słoika dobrze jest go troszkę opukać - wtedy więcej truskawek na raz wejdzie).
Następnie zalewamy wrzącym syropem wody z cukrem (w stosunku 1:1 czyli 1 kg cukru na 1 l wody).
(uwaga - należy uważać, by słoiki nie popękały podczas nalewania do nich syropu)
Tak przygotowane słoiki zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.

KONIEC. kompot gotowy. Do otwarcia zimą na wspomnienie lata :)

Proste, prawda?
a co tam, i kompocik dorzucę do truskawkowej akcji ;)

Truskawki 2012

9 komentarzy :

  1. na zimę to skarb taki kompocik....

    OdpowiedzUsuń
  2. :) ale prościzna a tyle radości potem, koniecznie muszę kilka słoików zrobić.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tu trafiłam przypadkiem, i od razu bardzo się cieszę z tego przepisu, bo w swojej naiwności bym te truskawki w syropie ugotowała.
    Twoje kompoty wyglądają smakowicie, muszę i ja podobne zrobić na zimę. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. życzę powodzenia :) To rzeczywiście prosty przepis, a kompocik pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja zawsze słoiki wekowałam..dziś zrobiłam według Twojego przepisu..

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. ta pasteryzacja to łącznie 20min ma trwać czy od chwili zagotowania?

    OdpowiedzUsuń
  8. według mnie to najlepszy jest kompot z wiśni
    zapraszam do mojego bloga z przepisami : http://rslodkiechwile.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń