piątek, 22 czerwca 2012

Legumina wiosenna cioci Stefci

... czyli ciasto z truskawkami i pianką
(przepis na dużą blachę)



Cały wpis umieszczam dzięki nieocenionej Asi, która jest moim cukierniczym guru :)
A ciasto jest przepyszne i lekkie. Doskonale nadaje się na wiosenno-letnie przyjęcia oraz zwyczajne desery.

Jest to pierwsza rzecz, jaką wstawiam tu, a jej nie robiłam... ale kiedyś jeszcze zrobię ;) Za to nieraz już jadłam i chętnie jeszcze zjem!!!

ciasto:
  • 40dag mąki
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 10 dag cukru
  • 6 żółtek
piana:
  • 6 białek
  • 30 dag cukru pudru
owoce:
  • truskawki lub czereśnie w ilości odpowiedniej do wielkości ciasta, czyli na dużą blachę około kilograma.
  • bułka tarta
Ciasto zagnieść, rozwałkować na dużą blachę i piec 20 min w 175stopni C, aż się lekko zrumieni po obu stronach.
Kiedy ciasto się studzi, przygotować truskawki (odszypułkować) lub czereśnie (wydrelować).
Następnie ubić pianę z białek, a gdy będzie już sztywna dodawać po trochu cukier puder i dalej ubijać.
Owoce otoczyć w bułce tartej, wyłożyć na ciasto i polać pianką. Wstawić na ok 15 min do piekarnika, aby pianka się zrumieniła (grzanie z góry na 125 stopni). Wyciągnąć po upieczeniu z piekarnika, żeby nie nabierało wilgoci.


Rady:
- do piany można dodać odrobinę soli, żeby lepiej się ubijała
- można też dać więcej cukru do piany, jeśli truskawki są mało słodkie
- ciasto warto piec na papierze do pieczenia, żeby się nie przypaliło
- duże truskawki można pokroić na pół i układać na grzbiecie, żeby za dużo soku nie wypływało



Truskawki 2012

8 komentarzy :

  1. Super ciasto! Poproszę kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też, ja też :). Smakowicie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale i kusi na całego! Pychota!

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam to ciacho na imprezie Grzesia i Dorotki chyba z 3 albo 4 lata temu - przyniosła je wtedy Asia, jeszcze ciepłe. I potwierdzam RE-WE-LA-CJA.
    Zresztą cala blacha rozeszła się w 5 minut:):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, wygląda bardzo apetycznie! Pyszności:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Basia. Jak widzisz wpis jest. Teraz nie pozostało Ci nic innego, tylko je zrobić ! :) Dasz radę na jutro? ;-)

    To i może jakieś nowe zdjęcia dorzucimy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Heaven... UWIELBIAM takie ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha! Ja zrobiłam ze śliwkami (też 1kg śliwek), bo teraz na nie sezon :) stosunek łatwości wykonania do smaku jest niesamowity :D dziecięco proste, a takie pyszne! Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń