(przepis na dużą blachę)
ciasto:
- 40dag mąki
- 25 dag masła lub margaryny
- 10 dag cukru
- 6 żółtek
- 6 białek
- 30 dag cukru pudru
- truskawki lub czereśnie w ilości odpowiedniej do wielkości ciasta, czyli na dużą blachę około kilograma.
- bułka tarta
Kiedy ciasto się studzi, przygotować truskawki (odszypułkować) lub czereśnie (wydrelować).
Następnie ubić pianę z białek, a gdy będzie już sztywna dodawać po trochu cukier puder i dalej ubijać.
Owoce otoczyć w bułce tartej, wyłożyć na ciasto i polać pianką. Wstawić na ok 15 min do piekarnika, aby pianka się zrumieniła (grzanie z góry na 125 stopni). Wyciągnąć po upieczeniu z piekarnika, żeby nie nabierało wilgoci.
Rady:
- do piany można dodać odrobinę soli, żeby lepiej się ubijała
- można też dać więcej cukru do piany, jeśli truskawki są mało słodkie
- ciasto warto piec na papierze do pieczenia, żeby się nie przypaliło
- duże truskawki można pokroić na pół i układać na grzbiecie, żeby za dużo soku nie wypływało
Super ciasto! Poproszę kawałek:)
OdpowiedzUsuńJa też, ja też :). Smakowicie wygląda!
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale i kusi na całego! Pychota!
OdpowiedzUsuńJadłam to ciacho na imprezie Grzesia i Dorotki chyba z 3 albo 4 lata temu - przyniosła je wtedy Asia, jeszcze ciepłe. I potwierdzam RE-WE-LA-CJA.
OdpowiedzUsuńZresztą cala blacha rozeszła się w 5 minut:):)
Mmm, wygląda bardzo apetycznie! Pyszności:)
OdpowiedzUsuńBasia. Jak widzisz wpis jest. Teraz nie pozostało Ci nic innego, tylko je zrobić ! :) Dasz radę na jutro? ;-)
OdpowiedzUsuńTo i może jakieś nowe zdjęcia dorzucimy :)
Heaven... UWIELBIAM takie ciasta! :)
OdpowiedzUsuńPycha! Ja zrobiłam ze śliwkami (też 1kg śliwek), bo teraz na nie sezon :) stosunek łatwości wykonania do smaku jest niesamowity :D dziecięco proste, a takie pyszne! Dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń