Wreszcie nastał czas rabarbaru! A nawet już trwa od jakiegoś czasu ale...
Był taki czas upałów (pamięta to ktoś?? Dziś jest tak koszmarnie mokro i zimno... brrrrrr).. Wtedy to naszła mnie wielka ochota na kompot z rabarbaru. Przeszukałam internet i oto co udało mi się znaleźć. Przepis jest od Rafasi.
Składniki:
- 3 goździki
- cynamon (najlepiej cały - w pałeczce)
- 2,5 litra wody
- 350-500g rabarbaru
- cukier (do smaku... jego ilość jest zależna od rabarbaru)
- cytryna (sok z cytryny - też do smaku)
Jak już przestygnie dodajemy cukier i sok z cytryny według uznania.
Dzieciaki były zachwycone. To chyba dobra rekomendacja, prawda? :)
Fajny przepis :) Tylko czy obierasz rabarbar przed użyciem? :)
OdpowiedzUsuńTak, obieram. Choć nie wiem czy to konieczne
OdpowiedzUsuń