Składniki:
- 1 kg mąki
- 1,5 łyżeczki soli
- 12 g suszonych droższy instant
- 300 g dyni
- 250 ml ciepłego mleka + 2 łyżki mleka do posmarowania chleba
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- garść płatków owsianych
- garść rozdrobnionych płatków migdałowych
- ziarna do posypania chleba (np sezam i słonecznik)
Wykonanie:
Dynię pokroić, ułożyć na blasze, lekko pokropić olejem i przyprawić. Piec w 180st ok 20 minut.
Po tym czasie odkroić skórkę (jeśli trzeba, ja tym razem nawet z hokkaido zdjęłam).
Następnie dynię zmiksować z ciepłym mlekiem (ew. odrobiną wody, jesli nadal będzie zbyt gęste by się dobrze zmiksować). Powinnien powstać delikatny mus dyniowy. Ważne by był on ciepły. (przykładowo jeśli mamy zimną dynię, to należy dodać bardzo ciepłe mleko)
Do miski wsypać mąkę, sól, drożdze. Dodać mus dyniowy, migdały, płatki owsiane. I zagniatać, powoli dodając ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać ok 5 minut - aż będzie jędrne i będzie odchodziło od rąk. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Następnie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, uformować kulę, posmarować mlekiem, posypać ziarnami i odstawić jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia.
Piec w 190st 35-40 minut.
chętnie bym spróbowała takiego chlebka ;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do mnie m,in na rozdanie ;)
Napiszę tak...chlebek ma piękne wnętrze :)
OdpowiedzUsuńHymm jestem ciekawy jak taki chleb smakuje. Chyba będę musiał sam się przekonać :)
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam, ale niestety wtedy nie miałam odpowiedniego przepisu żeby samemu zrobic.
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie. Wypadałoby zrobić na Haloween :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, właśnie szukałem co można dodać do chleba i trafiłem tutaj. Nie spotkałem się z takim połączeniem jeszcze. Muszę obowiązkowo spróbować.
OdpowiedzUsuńNigdy wcześniej nie znalazłam tak dobrego przepisu na chleb jak ten.
OdpowiedzUsuńNajlepszy chleb jaki jadłam, polecam ten przepis każdemu!
https://niupak.eu/