- 1/2 szklanki zakwasu żytniego lub pszenno-żytniego
- 4 szklanki mąki pszennej
- 4 szklanki mąki żytniej
- 4-5 szklanek wody
- 4 łyżeczki soli
- tłuszcz do wysmarowania formy
- płatki owsiane / siemie lniane / ziarna słonecznika - do wysypania formy
- garść ziaren słonecznika
- 2 łyżki siemienia lnianego
- garść żurawiny
- garść płatków owsianych
Do miski wsypać obie mąki, sól, wlać zakwas i ciepłą wodę. Wszystko wymieszać dokładnie (ale wystarczy mieszać odpowiednio dużą i wygodną łyżką, nie trzeba wyrabiać ręcznie).
Odłożyć 1/2 słoika ciasta jako zakwas na następny raz i odstawić do zakwaszenia.
Do ciasta dodać dodatki (polecam dać chociaż jeden dodatek, ale ja najczęściej dodaję właśnie słonecznik, siemie lniane i płatki owsiane).
Blaszki wysmarować tłuszczem i wysypać płatkami owsianymi (lub siemieniem / słonecznikiem).
Ciasto przełożyć do blach i odstawić na 8-10 godzin do wyrośnięcia.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 50 min w 200st.C, po czym posmarować z wierzchu wodą i piec jeszcze 5-10 minut.
Po upieczeniu chleb wyjąć z formy i wystudzić.
Uwagi:
- Bardzo polecam dodatki do chleba - jest ciekawszy i smaczniejszy
- mozna też po wierzchu posypać chleb np. czarnuszką.
- można do chleba - po odłożeniu zakwasu na następny raz - dodać miór (2 łyżki na 0,5 kg mąki)
- można dowolnie mieszać mąki - razowe i jasne. trzeba tylko sobie odpowienio lać więcej lub mniej wody - podczas wyrabiania widać, czy mleka brakuje czy nie.
- Ostatnio robię tak - zaczyniam chleb wieczorem, wstawiam do piekarnika i nastawiam "skończ piec o 7 rano", piecz 60 min. Po tym czasie smaruję chleb wodą, dopiekam te 10 minut i wyjmuję. I też działa, też dobrze wyrasta - co oznacza, ze wcale nie trzeba wstawiać chleba do bardzo gorącego piekarnika.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz