Ciasto:
- 220g mąki
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 100g masła
- 1 cytryna
Masa dyniowa:
- ok. 800g dyni (polecam hokkaido)
- 250ml śmietanki 30%
- 2 jajka
- 100g cukru
- 1 łyżka cynamonu
- 50 g posiekanych migdałów
Wykonanie:
Ciasto:
Na stolnicę wyłożyć mąkę, sól, żółtko, masło. Wszystko dokładnie posiekać. Dodać otartą skórkę z cytryny a następnie wyciśnięty z całej cytryny sok. Wszystko razem szybko zagnieść. Dobrze jest włożyć ciasto na 2 godziny do lodówki (ale wychodzi też i bez chłodzenia).
Rozwałkować i rozłożyć w formie na tartę (średnica ok 26cm). Wtawić na 10 min do lodówki.Następnie wstawić do gorącego piekarnika (180st) i piec 15 minut.
Masa:
Dynię pokroić na kawałki i upiec (w przypadku hokkaido wystarczy umyć, pokroić i wyjąć pestki - skórkę zostawić, w pozostałych przypadkach trzeba będzie przed lub po pieczeniu skórkę obrać). (180st, ok 40 minut)
Dynię umieścić w malakserze , dodać śmietankę, jajka, cukier i cynamon. Całość zmiksować. Przełożyć na podpieczone ciasto, posypać migdałami i wstawić do piekarnika. Piec w 180st, 45 minut.
Można podawać lekko ciepłe - ma swój niepowtarzalny aromat. Ale i na zimno wielokrotnie próbowałam - też smakuje wybornie.
Akurat myślałam o tarcie, a dyń u mnie pod dostatkiem więc chyba się skuszę :)
OdpowiedzUsuń