wtorek, 20 października 2015

Tarta dyniowa

... specjalnie dla mojej najwspanialszej mamy :)

Składniki:
Ciasto:

  • 220g mąki
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 100g masła
  • 1 cytryna


Masa dyniowa:

  • ok. 800g dyni (polecam hokkaido)
  • 250ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • 100g cukru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 50 g posiekanych migdałów
Wykonanie:
Ciasto:
Na stolnicę wyłożyć mąkę, sól, żółtko, masło. Wszystko dokładnie posiekać. Dodać otartą skórkę z cytryny a następnie wyciśnięty z całej cytryny sok. Wszystko razem szybko zagnieść. Dobrze jest włożyć ciasto na 2 godziny do lodówki (ale wychodzi też i bez chłodzenia). 

Rozwałkować i rozłożyć w formie na tartę (średnica ok 26cm). Wtawić na 10 min do lodówki.Następnie wstawić do gorącego piekarnika (180st) i piec 15 minut. 

Masa:
Dynię pokroić na kawałki i upiec (w przypadku hokkaido wystarczy umyć, pokroić i wyjąć pestki - skórkę zostawić, w pozostałych przypadkach trzeba będzie przed lub po pieczeniu skórkę obrać). (180st, ok 40 minut)

Dynię umieścić w malakserze , dodać śmietankę, jajka, cukier i cynamon. Całość zmiksować. Przełożyć na podpieczone ciasto, posypać migdałami i wstawić do piekarnika. Piec w 180st, 45 minut. 
Można podawać lekko ciepłe - ma swój niepowtarzalny aromat. Ale i na zimno wielokrotnie próbowałam - też smakuje wybornie.

Sposób na dynię 2015 Sposób na dynię 2015 Jesienne słodkości!

1 komentarz :

  1. Akurat myślałam o tarcie, a dyń u mnie pod dostatkiem więc chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń