Składniki:
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 125 g masła, pokrojonego kostkę, lekko zmiękczonego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
- 40 ml zimnej wody
- pudełeczko malin
- 250 ml schłodzonej śmietanki do ubijania(30%)
- 250 g schłodzonego serka mascarpone
- 2-3 łyżki cukru pudru
- kilka listków mięty
Wykonanie:
Po pierwsze przygotowujemy ciasto.
Ciasto jest niewymagające - Wystarczy szybko wymieszać wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Następnie schować do lodówki. Można też wszystkie składniki poza wodą wrzucić do malaksera - wymieszać, dodać wodę, wymieszać - i ciasto gotowe.
Ciasto powinno spędzić choć chwilę w lodówce.
Następnie rozwałkować ciasto i ułożyc na formie do tarty. Ponoć jak w takiej formie się wstawi je do lodówki na pół godziny, to podczas pieczenia się nie skurczyło.
Piec ok 20 min w 190 st. (*)
Teraz krem:
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Do takiej masy dodajemy serek mascarpone. Wykładamy ciasto kremem, układamy następnie maliny, wkładamy liście mięty.
Całość wkładamy do lodówki na czas jakiś - by krem stężał.
Przyznaję, że najlepsze ciasto było następnego dnia... ;)
(*) - Aby ciasto się nie podniosło, można na pierwsze 10 min połozyć na cieście pergamin i przysypać grochem. No i też dobrze jest nakłóć ciasto widelcem.
Kremy z mascarpone są najlepsze i idealne do letnich owoców:)
OdpowiedzUsuńPiękna i te kolorki...cudowna kompozycja :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie :) Miło mi, że bierzesz udział w mojej akcji "Letnie owoce". Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńIzzy
Zapraszam na mojego bloga :)
Take it Izzy