poniedziałek, 2 listopada 2015

Pieczone jabłka z bakaliami - szybki pomysł na pyszny jesienny deser

Było leniwe jesienne popołudnie .... kiedy zobaczyłam zdjęcie zapiekanych jabłek. Od razu mi pięknie zapachniały. Niewiele myśląc, przeczytałam jak autorzy ('dobrzejemy') je zrobili, a następnie zrobiłam i swoją wersję. Rzeczywiście wyszły wyśmienicie, choć ich przygotowanie zajęło mi jakieś 5 minut + 20 minut pieczenia.


Składniki:

  • jabłka
  • rodzynki
  • sezam
  • cynamon
  • suszone śliwki / morele / figi
  • woda
Wykonanie:
Rodzynki, pokrojone śliwki/morele/figi wrzucić do garnuszka i zalać niewielką ilością wody. Chwilkę podgotować. Dodać sezam i wymieszać. 
Z jabłek odkroić "czapeczkę" i wydrążyć gniazdo nasienne (dobrze by po tej operacji jak najwięcej jabłka w jabłku zostało). Następnie w to miejsce nałożyć bakalie. Jabłka przykryć "czapeczkami".
Piec 20-30 minut w 160st.


Jesienne słodkości! Menu dla przyszłej mamy

4 komentarze :

  1. lubie takie faszerowane jabłka ;)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł :) Smacznie i pożywnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię takie desery :-) dzięuję za udział w akcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. jeden z moich ulubionych deserów o tej porze roku :) sama robię jeszcze wersję z serem białym i rodzynkami, tez polecam

    OdpowiedzUsuń