piątek, 1 czerwca 2012

Kompot rabarbarowy


Wreszcie nastał czas rabarbaru! A nawet już trwa od jakiegoś czasu ale... 
Był taki czas upałów (pamięta to ktoś?? Dziś jest tak koszmarnie mokro i zimno... brrrrrr).. Wtedy to naszła mnie wielka ochota na kompot z rabarbaru. Przeszukałam internet i oto co udało mi się znaleźć. Przepis jest od Rafasi

Składniki:
  • 3 goździki
  • cynamon (najlepiej cały - w pałeczce)
  • 2,5 litra wody
  • 350-500g rabarbaru
  • cukier (do smaku... jego ilość jest zależna od rabarbaru)
  • cytryna (sok z cytryny - też do smaku)
I teraz tak. Gotujemy wodę z goździkami i cynamonem. W tym czasie kroimy rabarbar na kawałki. W miarę drobne. Na wrzątek wsypujemy rabarbar. Gotujemy na małym ogniu ok 40 min.
Jak już przestygnie dodajemy cukier i sok z cytryny według uznania.

Dzieciaki były zachwycone. To chyba dobra rekomendacja, prawda? :) 




2 komentarze :

  1. Fajny przepis :) Tylko czy obierasz rabarbar przed użyciem? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak, obieram. Choć nie wiem czy to konieczne

    OdpowiedzUsuń