Składniki:
- rodzynki
- woda
Wykonanie:
Rodzynki zalać gorącą wodą, odczekać aż chwilkę zmiękną. następnie miksować. Jeśli jest zbyt gęsty - po mału dolewać wody i po chwili miksowania sprawdzać, czy konsystencja sosu jest zadowalająca.
W sumie wchodzi wody zaskakująco dużo - ale to wszytko zależy, więc musicie sami sprawdzać.
Na pewno więcej niż wody jest potrzebnej do zalania wodą rodzynek.
Miksować należy dość długo - by uzyskać możliwie aksamitną masę.
Sos jest bardzo bardzo słodki. Myślę, że sporo osób się nie zorientuje, że nie dodaliście do niego ani grama cukru ;)
Z czym łączysz ten sos ? W sensie do jakich potraw go polecisz?
OdpowiedzUsuńdo placków / naleśników, które nie mają zdecydowanego smaku. Tak samo do owsianki lub różnych czystych kasz (jaglanki / mannej)
Usuń