sobota, 4 lutego 2012

Chleb na zakwasie


Chleb... pewnie przepis ten nikomu się nie przyda, bo i tak trzeba najpierw zdobyć zakwas. Ale - zapraszam, bardzo chętnie się podzielę.

Postanowiłam wstawić przepis na chleb, bo jest to coś co robię często i jestem z tego powodu niesamowicie szczęśliwa. :) Uwielbiam świeży, domowy chleb!

Składniki dla 3 dużych foremek chleba


(można oczywiście proporcjonalnie mniej lub więcej):

  •  zakwas - ok 1 szklanka
  •  8 szklanek wody - lekko ciepłej (w zimnej nie rozprowadzi się zakwas a i chleb może nie chcieć rosnąć)
  •  8 szklanek mąki pszennej
  •  8 szklanek maki żytniej
  •  8 płaskich łyżeczek (do herbaty) soli



Można zastąpić 1 szklankę mąki (którejkolwiek) mąką razową lub graham.


Przygotowujemy foremki smarując je masłem i obsypując np. sezamem, pestkami dyn, ziarnami słonecznika dla smaku lub po prostu otrębami.

Składniki mieszamy (jest to rzadka breja) i rozkładamy do foremek oraz dodatkowego słoiczka (jako zakwas na przyszłość) tak, aby wypełniały nieco ponad połowę objętości.

Foremki z ciastem i zakwas przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce na 10 godz. - dobrze jest zostawić to na noc. (aczkolwiek moje doświadczenie też jest takie, że jak za długo rośnie, to gorzej rośnie w piekarniku i większa szansa na zakalec)


Po 10 godzinach:

- zakwas zamykamy w słoiku i do lodówki (może tam być przez 2 tygodnie)

- foremki do pieca o temp. ok 200st. na 50 min. - po tym czasie należy przetrzeć skórkę wodą aby uległa hydrolizie i nabrała połysku

- po 10 min. gotowe -  podobno należy sprawdzać czy jest upieczone patyczkiem, który nie powinien sie kleić. Nigdy tego nie robiłam.. przyznaję..

- po upieczeniu chleb należy od razu wyjąć z foremki i studzić -albo na kratce, albo na desce, przewracając raz na jakiś czas z boku na bok - by w miarę równomiernie się studził.



A teraz małe "ps".

  • Czy dobrze się upiecze - to zalezy od piekarnika. Moja znajoma piecze z termoobiegiem i teraz jej wychodzi. Ja piekę bez termoobiegu i jest bardzo dobrze. Ważne by piekarnik naprawdę był gorący, jak wstawiamy tam chleb.
  • W moim piekarniku czas pieczenia zależy też od ilości pieczonego chleba. Gdy piekę 1 chleb (biorę wszystkiego po 2 nie po 8), to smaruję go po 45 minutach i po kolejnych 5 kończę pieczenie .Gdy zaś piekę 3 chleby (z całej porcji podanej), to pieczenie zajmuje mi raczej 1godz 10 min.
  • Bardzo łatwo z tego przepisu zrobić chleb na miodzie: wystarczy na każde 0,5kg mąki dodać2 łyżki miodu. Wychodzi rewelacyjnie!!!
  • Bardzo fajnie wychodzi też chleb z "gygami" - czyli z bakaliami. Tu panuje pełna dowolność. Ja polecam śliwki, morele i ziarna słonecznika :)




1 komentarz :

  1. Cześć Dorotko. Powiedz mi czy do pieczenia takiego chlebka nadaje się forma silikonowa czy lepiej zwykła blaszana? Przywiozłam od mamy zakwas i będę próbować :) Pozdrawiam Justyna B.

    OdpowiedzUsuń