Składniki:
- 3 cebule
- 4 marchewki
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, estragon
- natka pietruszki
- tłuszcz
Wykonanie:
Cebule obieramy i kroimy drobno. W garnku, na tłuszczu, podsmażamy lekko cebulkę. Można podsypać ciut solą i pieprzem - by się ładnie zeszkliła. Następnie dorzucamy do garnka pokrojoną w kostkę marchewkę. Chwilkę przesmażamy i zalewamy wodą.
Dodajemy kaszę i przypawy. Zupę gotujemy ok 25 minut - aż marchewka będzie miękka a kasza ugotowana.
Polecam posypać natką pietruszki. Bo jest zdrowa i smaczna :)
świetna na jesień:)
OdpowiedzUsuńto prawda:)
Usuńna razie zajadam się zupą rybaka - mniam, nawet rybka smażona mnie nie kusi. Po długich spacerach plażą, kiedy robi się już całkiem ciemno (tu dzień jeszcze krótszy niż u nas) idę na porcję ryb w gorącym rybnym rosole z warzywami... ale jak wrócę to pierwsza rzecz pójdę kupić kaszę jęczmienną :)
OdpowiedzUsuńTo Cię daleko wywiało... Kiedy wracasz? Jakoś nigdy nie odważyłam się zjeść zupy rybnej... ale kusi mnie. Najchętniej wyjadłabym komuś 1 łyżkę z talerza;)
UsuńSuper pomysł :-) dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Z tym się zgadzam,natka pietruszki jest zdrowa i smaczna -warto dodawać do zup,a nie każdy lubi!
OdpowiedzUsuń---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
W kuchni używam i polecam http://www.granchio.com.pl & http://www.vinzer.net