- 175g mąki
- 1 średnia cebula
- kilka (3-6) porwanych na kawałki liści szpinaku (świeży jest dużo smaczniejszy niż mrożony)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 jajko
- 110 ml mleka
- 125 g tartego sera (ostrego/wyrazistego)
Muffinki szpinakowe robi się tak samo jak wszystkie inne muffinki. Czyli:
w jednej misce mieszamy składniki suche, czyli:
Zaś w drugiej "mokre":
- jajko
- mleko
- tarty ser
Następnie wszystko szybko razem mieszamy (jak najkrócej) i przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papierem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika (190st). I pieczemy ok 20 minut.
Muffinki niewiele wyrastają - bo przez ser są dość ciężkie.
bardzo lubię taki wytrawne ciastka:)
OdpowiedzUsuńojj, wyglądają pysznie. wypróbuję! ;)
OdpowiedzUsuń