niedziela, 27 października 2013

Sos beszamelowy - czyli prosty sposób na urozmaicenie obiadu

"Sos beszamelowy" ma tak piękną nazwę, żę zawsze kojarzył mi się z daniem wykwintnym. A "wykwintny" znaczy m.in. "pracowity". Żyłam w tym przeświadczeniu do czasu, gdy zapytałam babcię o przepis na "pory z wody". Bo danie to było zawsze wybitne. Okazało się, ze wymaga ono właśnie sosu beszamelowego. Jak to usłyszałam to się przeraziłam. A tu babcia mówi, że nie ma nic prostszego niż zrobienie sosu beszamelowego... No proszę... A przepis brzmiał tak:

"Robisz zasmażkę, rozprowadzasz ją mlekiem a na koniec dodajesz gałkę muszkatołową." 

Hmm... rzeczywiście nie jest to jakoś wielce skomplikowane. 

Składniki (proporcje do samodzielnego wypróbowania..)
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 600ml mleka
  • sól
  • gałka muszkatołowa (wg mnie +/- pół małej gałki). 
Wykonanie:
W garnku roztopić masło, dodać mąkę. Po chwili smażenia otrzymamy coś co nazywa się "Zasmażką". 
Następnie należy ją "rozprowadzić mlekiem". Czyli pomalutku dolewać mleko do garnka. Jeśłi pomimo dokładnego mieszania grudy i tak pozostaną - można robotem (blenderem lub trzepaczką) sos rozmieszać - grudy powinny zniknąć. Teraz pozostaje dodać sól do smaku i dużo gałki muszkatołowej (świeżo utartej). 
Sos należy powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 5 minut. 
W tym czasie można też jeszcze dodać więcej mleka, jesli uznamy, że sos jest zbyt gęsty. Jeśli pomimo gotowania będzie nadal zbyt rzadki, można w odrobinie zimnego mleka rozpuścić jeszcze trochę mąki i dodać do sosu. Po ponownym zagotowaniu sos powinien troszkę zgęstnieć. 
Gotowe. 
Prawda, że proste?

3 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. A pory po prostu kroisz na kawałki ok3 cm, (najlepiej takie młode, chude), i krótko gotujesz (10-15 min). W wodzie z solą. I tym sosem zalewasz :)

      Usuń