- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 600ml mleka
- sól
- gałka muszkatołowa (wg mnie +/- pół małej gałki).
Wykonanie:
W garnku roztopić masło, dodać mąkę. Po chwili smażenia otrzymamy coś co nazywa się "Zasmażką".
Następnie należy ją "rozprowadzić mlekiem". Czyli pomalutku dolewać mleko do garnka. Jeśłi pomimo dokładnego mieszania grudy i tak pozostaną - można robotem (blenderem lub trzepaczką) sos rozmieszać - grudy powinny zniknąć. Teraz pozostaje dodać sól do smaku i dużo gałki muszkatołowej (świeżo utartej).
Sos należy powoli doprowadzić do wrzenia. Gotować ok 5 minut.
W tym czasie można też jeszcze dodać więcej mleka, jesli uznamy, że sos jest zbyt gęsty. Jeśli pomimo gotowania będzie nadal zbyt rzadki, można w odrobinie zimnego mleka rozpuścić jeszcze trochę mąki i dodać do sosu. Po ponownym zagotowaniu sos powinien troszkę zgęstnieć.
a co z samymi porami?
OdpowiedzUsuńA pory po prostu kroisz na kawałki ok3 cm, (najlepiej takie młode, chude), i krótko gotujesz (10-15 min). W wodzie z solą. I tym sosem zalewasz :)
UsuńDziękuję!
Usuń