środa, 19 czerwca 2013

Tarta truskawkowa z mascarpone

Historia jest krótka. Była okazja, były truskawki. No i potrzeba.. Czegoś dobrego..  Przeszukiwałam internet w poszukiwaniu TEGO przepisu.. I wiecie co? Znalazł się ;) O tu. Dokonałam małych modyfikacji (nie dałam czekolady, zamiast melisy dałam liście mięty... ) co moim zdaniem zadziałało dobrze. Ciasto wyszło absolutnie przepysznie. Wiem, że tak mówię często - ale tym razem jest to opinia mojej lepszej połowy (w końcu z myslą o nim je robiłam.. przyznaję...).

Pomyślcie tylko: połączenie truskawek i serka mascarpone.


Składniki:
Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła, pokrojonego  kostkę, lekko zmiękczonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 1/2 łyżeczki drobnoziarnistej soli
  • 40 ml zimnej wody
Składniki na nałożenie:
  • ok. 900 g truskawek (w zależności od upodobań można część przepołowić, część zostawić w całości, z części usunąć szypułki, z części nie)
  • 250 ml schłodzonej śmietanki do ubijania(30%)
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • kilka listków mięty
Wykonanie:
Po pierwsze przygotowujemy ciasto. 
Ciasto jest niewymagające - Wystarczy szybko wymieszać wszystkie składniki i zagnieść gładkie ciasto. Następnie schować do lodówki. Można też wszystkie składniki poza wodą wrzucić do malaksera - wymieszać, dodać wodę, wymieszać - i ciasto gotowe.  
Ciasto powinno spędzić choć chwilę w lodówce.
Następnie rozwałkować ciasto i ułożyc na formie do tarty. Ponoć jak w takiej formie się wstawi je do lodówki na pół godziny, to podczas pieczenia się nie skurczyło.
Piec ok 20 min w 190 st. (*)

Teraz krem:
Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier. Do takiej masy dodajemy serek mascarpone. Wykładamy ciasto kremem, układamy następnie truskawki, wkładamy liście mięty i posypujemy lekko cukrem pudrem (1 łyżka wystarczy). 
Całość wkładamy do lodówki na czas jakiś - by krem stężał.
Przyznaję, że najlepsze ciasto było następnego dnia... ;)

(*) - Aby ciasto się nie podniosło, można na pierwsze 10 min połozyć na cieście pergamin i przysypać grochem. No i też dobrze jest nakłóć ciasto widelcem.

Nie mogłam się powstrzymac i jeszcze jedno zdjęcie dorzucam .. ;)




Ostatnie kuszenie Czerwone owoce w roli głównej Truskawkowy zawrót głowy 2013 Desery z Kremówką

5 komentarzy :

  1. Mascarpone jest super! Jaka szkoda, że nie mogę truskawek... Ale są jeszcze inne owoce ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności, świetnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziewczyny - ta tarta jest Absolutnie genialna... !!!
    myślę, ze z innymi owocami tez się da. Spróbujcie a nie pożałujecie!

    OdpowiedzUsuń
  4. jadłam z borówkami - pyyyyyyyyyycha :-)

    OdpowiedzUsuń