Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- 1 kg truskawek
- 80 dkg cukru
Wykonanie:
Rabarbar obrać, pokroić, wrzucić do garnka i zasypać 40dkg cukru. Postawić by puścił sok. (Rabarbar dobrze jest pokroić trochę, bo te nitki mogą się dobrze nie rozgotować).
Truskawki opłukać odszypułkować, zasypać cukrem (40 dag) i zostawić by puściły sok.
Po 2-3 godzinach już sok na pewno jest.
Następnie przełożyć rabarbar i truskawki do jednego garnka (najlepiej takiego o grubym dnie). Zagotować (uwaga by się dżem nie przypalił!!!). Gotować (bez pokrywki) przez dłuższą chwilę (z 30 min). Mieszać co i raz. Pozostawić do ostygnięcia i znów zagotować i przez 30 min gotować. Czynność tę można powtarzać wielokrotnie. Gdy ostudzony(!) dżem będzie miał konsystencję przez nas pożądaną (albo prawie taką) - należy dżem jeszcze raz zagotować i b. gorący powkładać do wyparzonych, gorących słoików. Słoiki następnie zakręcić i odstawić wieczkiem w dół do ostygnięcia (może być pod ściereczką).
Tak przygotowane słoiki można odstawić śmiało do spiżarni na zimę.
też mam w planach dżemy rabarbarowe z różnymi dodatkami :) Twój wygląda super, jak tylko znajdę trochę czasu to na pewno go zrobię :)
OdpowiedzUsuńładnie wysmażony :)
OdpowiedzUsuńpycha:)
ja tez już swój zrobiłam:> Dziękuję za dodanie go do rabarbarowej akcji!
Fajny przepis, dziś kupiłam rabarbar , jutro kupię truskawki i będę próbować :)
OdpowiedzUsuń