Jest to tzw "smak dzieciństwa"... :)
Lubię bardzo mieć dużo takich słoiczków w spiżarni. Przydają się do śniadania, na kolację, na obiad, do ciasta, do naleśników... Zastosowań tysiące!
A wykonanie - banalne.
Składniki:
- Jabłka
- cukier - do smaku
Jabłka należy pracowicie obrać ze skórki i wydrążyć gniazda (czyli pozbawić jabłka ich ogryzków;) )
dla przyspieszenia procesu gotowania można je rozdrobnić w sposób dowolny (np pokroić w ćwiartki, albo zetrzeć na tarce).
Do wielkiego gara wlać troszeczkę wody i włożyć do nich jabłka. Gotować na małym ogniu. Dosyć długo, ale nie tak długo jak dżemy. Trzeba cierpliwie poczekać aż jabłka się rozpadną. I teraz są 2 szkoły:
- można rozetrzeć blenderem na gładką masę - mamy wtedy mus jabłkowy
- można nic nie robić - mamy wtedy takie jabłka w kawałkach - niektórzy wolą taki np do szarlotki.
Na koniec dodajemy troszkę cukru. Można więcej, można mniej, ale troszkę trzeba - dla lepszego zakonserwowania musu. (taka wersja bez cukrowa będzie później - pewnie za 3 tyg, jak będę miała nową dostawę jabłek).
Wrzący mus wlewamy do gorących słoików, zakręcamy je i odstawiamy do wystygnięcia. A później już tylko do spiżarni na półkę.
Polecam! :)
i zimą to dopiero musi być pysznie
OdpowiedzUsuńoj pyyszne... :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTego właśnie szukałam! Dzięki!!! U nas w sadzie też urodzaj :)
OdpowiedzUsuńcieszę się :)
UsuńCzy takie słoiki trzeba dodatkowo pasteryzować żeby przedłużyć trwałość (żeby na całą zimę starczyło :) ) ?
OdpowiedzUsuńJeśli wsadzisz prawdziwie gorący przecier do słoików - to nie. Większość jabłek mi tak rok przetrwała (z tych których nie zjedliśmy)
UsuńAle przecier jest zwodniczy - potrafi udawać , ze jest gorący.. (jak nie sprawdzisz temperatury, tylko zobaczysz, ze 'bulgoce".
Jeśli nie ma pewności, ze był wrzący do słoików wstawiany - lepiej dla pewności zapasteryzować - od razu po włożeniu do słoików wstawić do piekarnika na 20 min. (ok 80-100stC).
dzięki za szybką odpowiedź. To mój pierwszy przecier więc już przebieram nogami z niecierpliwości żeby zacząć :)
OdpowiedzUsuńnie ma za co. Powodzenia i daj znac jak wysżło! :)
Usuńpierwsze 10 słoiczków zrobione. Przez następne dni szaleję dalej
UsuńGratuluję! :) i powodzenia dalej!
Usuń