- ok 72 herbatniki pettit bure (zwykłe, ale twarde herbatniki takie pakowane po 8 szt)
- ok 2 kg sera białego (trudno orzec ile dokładnie)
- cukier, śmietana, mleko - do smaku
- kakao (prawdziwe) - ok 1 łyżki
Polewa:
- 1/2 kostki masła (ew. margaryny)
- 4 łyżki śmietany (np 18%)
- 2 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki kakao (również prawdziwego, ciemnego)
Wykonanie:
Ciasto:
Ser biały, z cukrem i śmietaną wymieszać. Ma powstać smaczna, nie za słodka, miękka masa.
Połowę masy odkładamy a do reszty dodać kakao. Wymieszać i ew. doprawić lekko cukrem. Ma powstać smaczna, brązowa masa serowo-kakaowa.
Na płaskiej tacy rozkładamy prostokąt z ciasteczek - to jest nasza pierwsza warstwa. (24 herbatniki 4x6)
Następnie układamy ser biały - dokładnie, równo - po całej powierzchni ciasteczek. - to druga warstwa.
Teraz znów układamy ciasteczka - tak samo jak w warstwie pierwszej. - to warstwa trzecia.
Następnie układamy ser kakaowy. Równie dokładnie jak ser biały. Od brzegu - do brzegu.
Na wierzch ponownie kładziemy warstwę ciasteczek - znów tak samo jak warstwa pierwsza i trzecia.
Ciasto gotowe do tego, by polać je polewą czekoladową.
Polewa:
Cukier, śmietanę i kakao powoli rozpuszczać w garnku o grubym dnie. Ugotować do tzw. nitki (czyli polewa ciągnie się za łyżką, którą wyciągasz z masy).
Albo (drugi sposób sprawdzenia) - tak długo, aż kropla polewy, wykapana na talerzyk szybko tężeje (po krótkiej chwili od kapnięcia polewy, dotykasz palcem - nie powinna się kleić).
Na koniec gotowania dodać tłuszcz, dobrze wymieszać i szybko polać ciasto.
Gotowy domek należy włożyć do lodówki (jak już polewa wystygnie). Dobrze mu robi, gdy kilka godzin w lodówce postoi i poczeka na gości.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz