Murzynek, to chyba najszybsze ciasto na świecie.
A jakie dobre.... :)
Postanowiłam dziś je zrobić na jutro -w końcu mamy jutro Dzień Babci!
A oto i przepis:
Składniki:
- 35 dag mąki przennej (2 szklanki)
- 25 dag margaryny (kostka)
- 38 dag cukru (1,5 szklanki)
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- zapach rumowy lub arakowy
- 1/2 szklanki wody
- 3 jaja
Najpierw należy zagotować w garnku cukier, wodę, kakao i margarynę (na małym ogniu często mieszając).
Następnie odlać ok. 1/2 szklanki masy na polewę, Resztę wystudzić
Do ostudzonej masy dodać mąkę, jajka, proszek i zapach. Dokładnie wymieszać i wlać do wysmarowanej tłuszczem (lub wyłożonej papierem do pieczenia) blachy.
Wstawić do nagrzanego do ok 180 st piekarnika i piec troszkę ponad pół godziny. To czy ciasto jest już upieczone sprawdza się wbijając w ciasto patyczek. Jak nie przywiera - ciasto jest dobre. :)
Po wyjęciu z piekarnika należy ciasto podziurkować i zalać odstawioną polewą.
Smacznego!
ps. do ciasta można dodać pokrojone migdały lub orzechy - jak to mówi moja mama -wtedy jest coś do pogryzania.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz