Składniki:
- 1 litr rosołu (ew. wywaru z warzyw) ew. trochę wody
- ok 0,5 kg brokułu
- 1 marchewka
- 1 mała pietruszka
- 3 ziemniaki
- 1 mały por
- oliwa/inny tłuszcz
- 2 łyżki płatków owsianych (szczegónie dobrze się komponują z wywarem z warzyw)
- ziarna słonecznika - do posypania.
Wykonanie:
Warzywa wszystkie pokroić. Na rozgrzany na patelni/w garnku tłuszcz wrzucić pokrojone warzywa i chwilkę je podsmażyć. Po kilku minutach zalać ciepłym rosołem/wywarem z warzyw i dodać płatki owsiane. Jeśli stwierdzimy, że za mało jest płynu - dodać trochę wody (lub więcej wywaru jak kto ma).
Dodac lubczyk , sól, pieprz - do smaku. Gotować ok. 15 minut - aż warzywa wszystkie zmiękną
Po ugotowaniu dokładnie zmiksować.
Podawać z grzankami lub ptysiami albo np. z prażonymi ziarnami słonecznika.
ps. ponoć dla utrzymania ładnego intensywnego koloru można zaraz po zalaniu wywarem warzyw dodać 2 łyżki octu.
ach.. tak. Tego mi było trzeba. Jakoś przejadły mi się ostatnio zupy domowe. Dzieci coraz mniej chętnie jedzą. A tą pędzę zaraz przygotować. Akurat mam ziarna słonecznika. Mniam :) Narobiłaś mi smaku.
OdpowiedzUsuńZ prażonym słonecznikiem nie jadłam,wygląda apetycznie. :D
OdpowiedzUsuń