Połączenie wyszło nad wyraz ciekawie. Muszę się Wam przyznać, że cieszy mnie to :)
Oto efekt:
Składniki:
- 0,5 kg wieprzowiny ( u mnie szynka)
- 1 cebula
- przyprawy do mięsa (zioła prowansalskie, sól, pieprz, estragon, cząber, lubczyk)
- makaron - świderki
- sos serowy:
- 20dkg różnych serów (żolte, pleśniowe.. co kto ma)
- 150 ml mleka
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- pieprz
Wykonanie:
Mięso zmielić przez maszynkę do mięsa. Cebulę pokroić drobno i zeszklić na patelni. Dodać mięso. Usmażyć wszystko razem raz na jakis czas mieszając. Pod koniec smażenia (10 min.) dodać zioła.
Makaron ugotować wg. przepisu
Sos:
sery rozdrobnić (zetrzeć na tarce, pokroić, pokruszyć... ), dodać mleko, zioła i pieprz i wymieszać. Następnie na wolnym ogniu podgrzewać aż masa będzie wyglądała jak sos.
Na koniec posypać lekko natką.
Smacznego!
Niniejszy przepis dodaję ku chwale organizacji zajmującej się promocją mięsa wieprzowego - wieprzopedia.pl
świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńpasta to jedno z moich ulubionych dań, dzięki za ciekawą propozycję, a ja polecam sos 1000 wysp, dressing jogurtowy bądź sos czosnkowo-ziołowy Develey - naprawdę sprawdza się , są pyszne :) pozdrawiam, Aga
OdpowiedzUsuń