Składniki:
- 4 jajka
- troszeczkę mleka (1/5 szklanki)
- sól/pieprz
- 1/2 puszki groszku
- natka pietruszki
- 1 średnia cebula.
Wykonanie:
Cebulę kroimy drobno i podsmażamy na patelni.
Jajka intensywnie mieszamy z mlekiem, pokrojoną natką pietruszki i przyprawami. Wlewamy na patelnię z cebulą, mieszamy i zostawiamy na czas jakiś na patelni, na małym ogniu, pod przykryciem.
Gdy już prawie jest omlet usmażony, dodajemy groszek - najlepiej jak uda się całość zamknąć - czyli połowę omletu przełożyć na drugą połowę. Ciekawiej wtedy wygląda.
Smażymy omlet z groszkiem jeszcze chwilkę.
I danie gotowe.
Tu najtrudniejsze jest:
- czekanie aż się usmaży - smażenie na wolnym ogniu jest czasem irytujące. A chodzi o to by sie w miarę równomiernie smażyła góra i dół - przez to też nie można za dużo jajek na raz smażyć.
- wypatrzenie momentu kiedy już wrzucić groszek - nie za wcześnie ale też nie za późno - bo jak już się jajo całkiem zetnie, to się groszek w ogóle nie wymiesza z jajem.
- może brzmi groźnie, ale nie jest takie groźne. ;) Smacznego!
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz