poniedziałek, 26 października 2015

Chleb dyniowy - pomarańczowy

Szaleństwo dyniowe w pełni.. więc zastanawiałam się co by tu jeszcze z dynią zrobić. Potrzeba matką wynalazków - jak to mówią... I oto w domu zabrakło chleba. Wujek google pospieszył z pomocą, podrzucił przepis na ładny chleb dyniowy. Zakasałam rękawy i oto co otrzymałam.
Chleb jest smaczny, mięciutki, a dodatkowo - jeśli zrobi się go z wystarczająco pomarańczowej dyni (robiłam z hokkaido) - staje się pomarańczowy. Dyni prawie w smaku nie czuć - raczej tylko jej posmak - gdzieś daleko daleko. Można więc jeść go w najróżniejszych smakowych połączeniach.
Przepis, który zamieszczam - to chleb z 1 kg mąki - więc nastawcie się na naprawdę spory bochen chleba.


Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 12 g suszonych droższy instant
  • 300 g dyni
  • 250 ml ciepłego mleka + 2 łyżki mleka do posmarowania chleba
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • garść płatków owsianych
  • garść rozdrobnionych płatków migdałowych
  • ziarna do posypania chleba (np sezam i słonecznik)

Wykonanie:
Dynię pokroić, ułożyć na blasze, lekko pokropić olejem i przyprawić. Piec w 180st ok 20 minut.
Po tym czasie odkroić skórkę (jeśli trzeba, ja tym razem nawet z hokkaido zdjęłam).
Następnie dynię zmiksować z ciepłym mlekiem (ew. odrobiną wody, jesli nadal będzie zbyt gęste by się dobrze zmiksować). Powinnien powstać delikatny mus dyniowy. Ważne by był on ciepły.  (przykładowo jeśli mamy zimną dynię, to należy dodać bardzo ciepłe mleko)

Do miski wsypać mąkę, sól, drożdze. Dodać mus dyniowy, migdały, płatki owsiane. I zagniatać, powoli dodając ciepłą wodę. Ciasto wyrabiać ok 5 minut - aż będzie jędrne i będzie odchodziło od rąk. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 30 min. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość.
Następnie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, uformować kulę, posmarować mlekiem, posypać ziarnami i odstawić jeszcze na chwilkę do wyrośnięcia.
Piec w 190st 35-40 minut.






Sposób na dynię 2015 Sposób na dynię 2015

6 komentarzy :

  1. chętnie bym spróbowała takiego chlebka ;)
    pozdrawiam i zapraszam do mnie m,in na rozdanie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Napiszę tak...chlebek ma piękne wnętrze :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hymm jestem ciekawy jak taki chleb smakuje. Chyba będę musiał sam się przekonać :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś jadłam, ale niestety wtedy nie miałam odpowiedniego przepisu żeby samemu zrobic.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie. Wypadałoby zrobić na Haloween :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawe, właśnie szukałem co można dodać do chleba i trafiłem tutaj. Nie spotkałem się z takim połączeniem jeszcze. Muszę obowiązkowo spróbować.

    OdpowiedzUsuń