sobota, 28 listopada 2020

Obwarzanki

 Myślę, że nie będzie to najwspanialszy wpis na świecie... ale coś ciągle czasu brak. 

Ale ale ale. nie brak na pieczenie i gotowanie. A ostatnio zrobiliśmy obwarzanki krakowskie - przepis zebrany z kilku źródeł twierdzących, że to jedyne słuszne źródło oryginalnych obwarzanków. 

I oto co nam z tego wyszło : 



Składniki: 

  • 500g mąki pszennej
  • 100 - 150 ml tłustego ciepłego mleka
  • 100 - 150 ml ciepłej wody
  • 50 g drożdży (świeżych)
  • 80 - 100 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • ew jajko do posmarowania obwarzanków
  • mak / sezam / sól gruboziarnista - do posypania

Wykonanie: 

Przygotować rozczyn z drożdży i mleka (czyli w niewielkim naczynku rozmieszać drożdże z niewielką ilością cieplutkiego mleka (ok 50 ml), po rozmieszaniu  przysypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce i najlepiej przykryć). W ciepłym miejscu taki rozczyn powinien zacząć pracować po ok 10 minutach. Ale tak jak teraz (zimna zima), to trzeba dłużej poczekać. 


Do miski wsypać mąkę, sól, rozczyn, ok 200 ml wody i mleka (razem). Wszystko wymieszać i zacząć zagniatać. Jeśli się nie zagniata dodać więcej wody i mleka. (z reguły wchodzi do ciasta w sumie ok 300ml mleka i wody)

Wyrobić całość jak każde dobre drożdżowe. (Czyli bardzo dużo zagniatać aż się zacznie odklejać od rąk, a ciasto będzie dość puszyste).

Jak już będzie praktycznie zagniecione, dodawać powoli ciepłe, rozpuszczone masło. (Do ciasta dodajemy powiedzmy jednorazowo ok 2 łyżki masła).

Odstawić na ok 20 min rośnięcia. 

Ciasto podzielić na 8 części. (dzięki temu powstanie 8 obwarzanków)

 Każdą z nich podzielić następnie na 2 części z których należy utworzyć wałeczki. Następnie te wałeczki  zwianąć razem (jak linę) i skleić końcówki razem tworząc w ten sposób owalny kształt obwarzanka. 

Jak już wszystkie obwarzanki są zrobione, zagotować wodę w szerokim garnku. Do wody dobrze dodać ok 1 łyżkę cukru lub miodu. Następnie przygotowane obwarzanki krótko "obwarzać" w wodzie - tzn wrzucić je na wrzątek i chwileczkę gotować (ok 1 min) (za długo gotowane zaczynają się rozpadać)

Następnie ułożyć wszystkie na blasze (można na papierze do pieczenia), posmarować jajkiem i posypać np makiem. 

Piec w temperaturze ok 220 (lub więcej), przez ok 15- 20 min (aż się pięknie przyrumienią). 

Smacznego.


1 komentarz :