niedziela, 6 kwietnia 2014

Tradycyjna babka ziemniaczana

Dziś będzie bez wielkich opowieści... Babka ziemniaczana jest tradycyjnym daniem, ale nie pamiętam skąd. Gdzieś ze wschodu - tak mi się wydaje. A u mnie w domu jest też tradycyjnie. Zawsze wydawała mi się skomplikowana. A tu się po latach okazało, ze mama jej tak często nie robiła, bo uznawała to za zbyt mało wyrafinowane i pożywne danie... Samą babkę polecam jeść z jakimś dodatkiem. Sos pomidorowy, pieczarkowy lub po prostu z jogurtem. Polecam - upieczcie ją sobie chociaż raz. 



Składniki:
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 2 jajka
  • 4-6 łyżek mąki
  • sól (1-2 łyżeczki), pieprz, majeranek (1-2 łyżki)
Wykonanie:
Ziemniaki obrać i szybko zetrzeć razem z cebulą na tarce do ziemniaków. (Oczywiście polecam roboty kuchenne, by wręczały nas w tym niewdzięcznym zadaniu. Podobno należy zacząć od stacia cebuli - wtedy ziemniaki tak bardzo nie ciemnieją. Przyznaję, że też tak robię, nie sprawdzam co będzie, jak cebulę utrę na koniec).
Do masy dodać jajka, mąkę i przyprawy. Przełożyć do brytfanki. Piec w 180st ok 45 min do 60 min. (Trzeba niestety patrzeć czy już jest upieczona - bo różnie to bywa - zależy od wodnistości ziemniaków). 

Klasycznie powinno się od masy ziemniaczanej odcedzić wodę, a następnie odcedzoną wodę odstawić i - jak skrobia opadnie na dno naczynia - wodę wylać a skrobię dodać do masy ziemniaczanej.
Jeśli tego nie zrobimy, musimy do masy dodawać więcej mąki - co oczywiście lekko zmienia walory smakowe potrawy.



1 komentarz :