Składniki:
- 20 dag różnych serów (np ostry ser żółty, mozarella, gorgonzola, camembert, brie, lazur... )
- 150 ml mleka
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- pieprz.
Sery należy zetrzeć na tarce, pokroić drobno lub w dowolny inny sposób je rozdrobnuć. Wymieszać z mlekiem, dodać zioła. Taką mieszankę należy podgrzewać na małym ogniu w garnku o grubym dnie. Mieszać cały czas lub bardzo często. Podgrzewać tak długo aż osiągnie konsystencję pysznego gęstego sosu. albo po prostu już lepiej nie będzie... (mogą być grudki - wtedy trzeba nakładać sos łyżką).
Podawać na ciepło.
Pyszny i prosty ;)
OdpowiedzUsuńmusi być smaczny:) lubię sosy serowe:)
OdpowiedzUsuńSosy są tym rodzajem dodatków do potraw że można je zmieniać, nazywać pod kątem jednego większego składnika. I to jest fajne . Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMacie absolutną rację:) Mam taką myśl, że muszę się zdecydowanie w temacie rozwinąć jeszcze... to fajne. ;)
OdpowiedzUsuń