Składniki:
- 2 żółtka
- 2 białka
- 300 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
- ok 90 g cukru
- cukier waniliowy / laska wanilii
- 1 łyżka wody
Wykonanie:
W trzech osobnych naczyniach ubijamy 3 składniki lodów:
Żółtka ubijamy z 50g cukru i łyżką wody. Miksujemy / ubijamy tak długo, aż masa stanie się jasna i puszysta (taki dobry kogel-mogiel)
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą część cukru.
Śmietanę ubijamy na sztywno (uwaga, by nie zrobiło się masło!)
Na koniec wszystko delikatnie wymieszać. Polecam do żółtek delikatnie dodawać pianę z białek (po łyżce), a następnie śmietanę i wanilię (w postaci cukru, choć lepiej w postaci prawdziwych zairenek wanilii).
Gotową masę wstawić do zamrażalnika na minimum 3 godziny.
Smacznie :-)
OdpowiedzUsuń