środa, 22 lipca 2015

Zimne lody waniliowe (bez maszyny), dla ochłody...

Znacie tę piosenkę ? Tam jest taki tekst "Ten nasz tata, to okropnie fajny facet, nie chciał draki, więc dzieciaki wziął na spacer (....) pewnie teraz dla ochłody zaprowadzi nas na lody! Zimne lody, dla ochłody, to jest to!".

Dziś upał, jutro ponoć ma być większy i jeszcze większy. Na upał polecam zimne kąpiele / prysznice. Ale, jakoże nie można cały dzień w wannie / basenie siedzieć - zapraszam na przepyszne domowe lody waniliowe. Są na prawdę smakowite. Jedyna ich wada jest taka, że (ze względu na jajka) powinno się je zjeść w ciągu tygodnia. Z drugiej strony... ileż można wytrzymać wiedząc, że takie dobre lody są w zamrażalniku? ;)


Składniki:

  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 300 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
  • ok 90 g cukru
  • cukier waniliowy / laska wanilii
  • 1 łyżka wody
Wykonanie:
W trzech osobnych naczyniach ubijamy 3 składniki lodów:
Żółtka ubijamy z 50g cukru i łyżką wody. Miksujemy / ubijamy tak długo, aż masa stanie się jasna i puszysta (taki dobry kogel-mogiel)
Białka ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy pozostałą część cukru.
Śmietanę ubijamy na sztywno (uwaga, by nie zrobiło się masło!)

Na koniec wszystko delikatnie wymieszać. Polecam do żółtek delikatnie dodawać pianę z białek (po łyżce), a następnie śmietanę i wanilię (w postaci cukru, choć lepiej w postaci prawdziwych zairenek wanilii). 
Gotową masę wstawić do zamrażalnika na minimum 3 godziny. 
Smacznego! 





Akcja lodowa 2015 Akcja lodowa 2015

1 komentarz :