Składniki:
- 150 g zaczynu żytniego
- 400 g mąki pszennej białej
- ok 230 ml ciepłej wody
- 2 łyżeczki soli i jeszcze szczypta.
Wykonanie:
Zaczyn nastawiłam by mi się przez noc zrobił, następnie pierwsza faza rośnięcia trwała chyba 2 godziny (wymieszany zaczyn z mąką, ciepłą wodą i solą).
Później znów wyrobiłam krótko i wsadziłam do durszlaka wyłożonego ściereczką z mąką. I rósł biedaczysko chyba 4 godziny - i czekał na powrót elektryczności. Ale wyrósł i upiekł się pięknie.
Piekł się standardowo - najpierw 15 min w 230st.C. i 30 min w 180 st.C.
Jedna porada o której jeszcze nie pisałam - jeśłi chcemy uzyskać bochenek podłużny - można chleb położyć w pergaminie, uformować bochenek, następnie ten pergamin zczepić szpilkami u góry - tak by podtrzymywał formę chleba. Po ok 15 minutach pieczenia należy szpilki wyjąć / odciąć nożyczkami papier - tak by chleb już dalej wypiekał się nieowinięty papierem.
Domowy chleb, musi być pyszny :) Zjadłabym taki ze smalcem i ogórkiem kiszonym ....
OdpowiedzUsuńoj wierz mi, jest pyszny.Dlatego piekę w domu
OdpowiedzUsuńTaki domowy chlebek jest najlepszy :) I bardzo długo zachowuje świeżość
OdpowiedzUsuń