środa, 17 września 2014

Dżem marchewkowy

Dżem z marchewki chodzi za mną od roku. A może od dwóch... trudno orzec. W każdym razie postanowiłam w tym roku spróbować zrobić takowy. Po krótkim przeczesaniu internetu, trafiłam na bloga Bakeandtaste. I na tym przepisie się wzorując zrobiłam swój dżem.

Wnioski:
- nie należy wszystkim mówić z czego jest - wtedy nie podchodzą do dżemu od razu zniechęceni
- bardzo mocno w dżemie czuć cytrynę - a właściwie skórkę od cytryny. Ja to bardzo bardzo lubię. Ale nie każdy musi.
- Jak dla mnie dżem wyszedł bardzo fajnie. nie za słodki, ciekawy, inny smak. Jako dodatek do kanapek - super. Dzieciakom smakuje średnio - chyba przez tą goryczkę cytrynową.



Składniki:
  • 3 kg marchewki (słodkiej)
  • 3 szklanki cukru
  • 6 cytryn
Wykonanie:
Marchewkę obrać i ugotować na bardzo miękko (40min gotowania). Po ostudzeniu zmiksować blenderem na głaką masę.
(przyznaję się, ze nie wiem dlaczego należy miksować zimne warzywa, ale nie pierwszy raz się z tym spotkałam i wolałam nie ryzykować)

Marchewkę wrzucić do garnka o grubym dnie, dodać cukier i smażyć tak długo, aż osiągnie porządaną konsystencję. - Trzeba pozwolić wodzie odparować przez ok 45 minut. Przy dobrym garnku wystarczy mieszać co 10 minut.

Pod koniec smażenia dodać otartą skórkę z cytryn oraz wyciśnięty z nich sok. Całość dobrze wymieszać i pogotować jeszcze 5-10 minut.

Gorący dżem przełożyć do gorących słoików, zakręcić szybko pokrywkę i postawić "do góry dnem" i tak pozwolić mu się dobrze zamknąć.

Z 3 kg marchewki wyszło mi ok 6 słoików dżemu. (takich 300ml).




11 komentarzy :

  1. fajny jest. zrób sobie np. z 1 kg marchewki. albo z 0,5 (więcej co prawda roboty niż radochy z jedzenia... ale.. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł!! nie jadłam jeszcze takiego dżemu, ale myślę że by mi smakował.

    OdpowiedzUsuń
  3. Właśnie te nietypowe połączenia. Robiłam kiedyś dżem z zielonych pomidorów, wszystcy mówili że agrestowy. a z dyni że morelowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tu padały pomysły: pomarańcza, mandarynka, dynia.

      Usuń
  4. Strasznie mnie ciekawi jego smak:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mnie też ciekawił. NIe wiedziałąm gdzie kupic więc zrobiłam ;-)

      Usuń
  5. Wow! Czegoś takiego jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie to nadrobić :)
    Super blog - obserwuję!
    Zapraszam również do mnie : www.tropikalnakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. ale zaciekawiłaś! dżem marchewkowy jeszcze nigdy nie gościł na moich półkach, warto sprawdzić przepis! Zabieram się w weekend za zrobienie! Ja z kolei zachęcam do spróbowania sosów i dressingów jak i musztardy: dijon (moja ulubiona) marki Develey. Bardzo smacznie komponują się z mięsem, warzywami czy pieczywem !

    OdpowiedzUsuń