Składniki:
- półtorej szklanki mąki pszennej białej lub pszennej razowej
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- pół szklanki cukru (a nawet troszkę mniej)
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- łyżeczka sody
- pół kostki stopionego masła
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka ekstraktu waniliowego lub łyżka cukru waniliowego
- jajko
- pół szklanki dżemu mirabelkowego, w oryginale - powidła śliwkowe
- tabliczka gorzkiej czekolady (chyba czekolady w nich nie było... )
- ew. 2-3 łyżki posiekanych orzechów
Wykonanie:
W osobnych miskach wymieszać składniki suche (mąka, płatki, cukier, kakao, sól, soda, cukier waniliowy) i mokre (masło, miód, jajko, dżem). Następnie krótko zmieszać obie masy razem. Dodać orzechy i ew. czekoladę pokrojoną w kostkę).
Na blachę układać kulki wielkośći orzecha włoskiego (mozna spłaszczyć, ale i tak się "rozjadą"). Piec w 160st z termoobiegiem ok 10minut.
jestem za wypoczka ;)
OdpowiedzUsuńa może kojnik? ;-)
UsuńTakie ciastka lubię najbardziej...
OdpowiedzUsuńpyszności. I zgadzam się z autorką, ze za takie smaki płaci się w kawiarniach dużo pieniędzy..
UsuńSuper ciasteczka owsiane
Usuńłatwe i idealne na małe co nieco :)
OdpowiedzUsuń:) :) jak tu sie nie zgodzic?
Usuńtakie lubię:)
OdpowiedzUsuń:):)
Usuń