Składniki (dla 4 osób):
- (mała) szklanka kaszy jaglanej
- 2 (małe) szklanki wody
- 2 (małe) szklanki mleka
- szczypta cynamonu
- szczypta imbiru
- szczypta kardamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1duża łyżka miodu ("z górką")
- syrop klonowy do polania
Wykonanie:
Kaszę lekko podprażyć w garnku (o grubym dnie), następnie zalać wrzątkiem (tylko tyle by całą kaszę schowac w wodzie). Wodę odlać, kaszę opłukać. Wstawić garnek na ogień, zalać wrzątkiem i dolać mleko.
Do tego dodać wszystkie przyprawy i miód. Zamieszać (by miód się rozpuścił). Doprowadzić do wrzenia i na maleńkim ogniu gotowac ok 15 minut (nie trzeba już mieszać). Po zagotowaniu dać kaszy jeszcze przez co najmniej kwadrans na naciąganie. w tym momencie dobrze sprawdzić, czy w garnku jeszcze jest woda/mleko - bo jesli nie ma, to stanie 15 minutowe już nic kaszy nie da i trzeba wody lub mleka troszkę dolać - kasza powinna stać w płynie - by móc nim jeszcze nasiąkać.
Po tym czasie kaszę zmielić blenderem.
Podawać samo lub z dodatkowym słodkim dodatkiem - u nas prym wiedzie syrop klonowy.
uwielbiam jaglankę :) w takiej wersji najlepsza!
OdpowiedzUsuńno.. to jest rzeczywiście smaczne i to jest najśmieszniejsze. Jednak dodatek mleka do jaglanki, mocno zmienia jej charakter
OdpowiedzUsuń