środa, 28 maja 2014

Kokosanki na białkach

O, te ciasteczka już troszkę czekają na opublikowanie. Wszystko przez chroniczny brak czasu. A to takie pyszne ciasteczka! Na zewnątrz kruche, wewnątrz wilgotne. Powstałe z połączenia 2 potrzeb: upieczenia ciasteczek kokosowych oraz zużycia białek. Z pomocą przyszedł blog kotletTV. Dzięki!


 Składniki:


  • 200 g wiórków kokosowych
  • 50 g masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 białka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej


Wykonanie:
Masło rozpuścić w rondelku, dodać cukier, wymieszać. Poczekać aż się rozpuści. Dodać wiórki - masę wymieszać - uwaga - gęste! Przestudzić. 
Białka ubić na sztywno (białek nie da się"przebić", nie ma strachu), pod sam koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną.
Delikatnie wymieszać masę kokosową z białkami. 

Ciasteczka układać najlepiej na pergaminie łyżeczką. 
Piec ok 15 min w 180st. Po wyjęciu z piekarnika trzeba dać ciasteczkom chwilkę przestygnąć, by stężały i dopiero wtedy zdejmować. 




Przepyszne i szybkie w wykonaniu.

Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2014 Zdrowe fingerfood Jeść czy grać? Piknik majowy Jeść czy grać?


8 komentarzy :

  1. bardzo lubię ta ciasteczka, babcia mi takie piekła:d

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietny pomysl na nadmiarowe bialka!
    :)
    Milo, ze znalazlas czas na udzial w akcji mamowej na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to co kokosowe oj... :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kokosanki pychotka :) ja dziś robię z ciasto cytrynowe z kokosem :) Kocham kokos:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Kokosanki, super ciastka, bardzo je lubię. Na zdjęciach wyglądają przepysznie. Gratulacje.

    OdpowiedzUsuń