- 300 g kaszy jaglanej ( 1 miarka )
- ok 900 ml zimnej wody (3 miarki)
- pół szklanki mleka
- ew 100g mleka skondensowanego niesłodzonego
- 3 łyżki miodu naturalnego
- szczypta kardamonu
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki imbiru
Wykonanie:
Kaszę albo wyprażyć w garnku, albo przepłukać wrzątkiem. Zalać wrzącą wodą i gotować ok 20 minut (bo ja lubię, jak jest naprawdę dobrze rozgotowana, gotować na małym ogniu). Do gotowania dodać wszystkie przyprawy. Jeśli kasza pływa w wodzie - wodę odcedzić. Jak nie, to nie. (różnie to wychodzi).
Po tym czasie dolać mleko, miód i jeszcze zagotować - i albo gotować jeszcze troksże, albo zostawić jeszcze na kwadrans lub coś koło tego - by kasza wchłonęła mleko.
I w zasadzie to tyle. Ja jeszcze na koniec wszytko miksuję dla dzieciaków blenderem - wtedy im to jakoś lepiej smakuje.
Dużo zdrowia i smakowitości :)
ps. ostatnio robię kaszę bez dodatku mleka - i jest też pyszna, choć chyba nie kwalifikuje się to już jako pudding. . .
Lubię owsianki i takie kasze na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuń:)
Usuń