środa, 9 kwietnia 2014

Sos serowy

Powoli odkrywam sosy... Ich niewielki dodatek potrafi wspaniale uatrakcyjnić podawany obiad.
Bez większych opisów przyrody przedstawiam sos serowy:

Składniki:
  • 20 dag różnych serów (np ostry ser żółty, mozarella, gorgonzola, camembert, brie, lazur... )
  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka ziół prowansalskich 
  • pieprz.
Wykonanie:

Sery należy zetrzeć na tarce, pokroić drobno lub w dowolny inny sposób je rozdrobnuć. Wymieszać z mlekiem, dodać zioła. Taką mieszankę należy podgrzewać na małym ogniu w garnku o grubym dnie. Mieszać cały czas lub bardzo często. Podgrzewać tak długo aż osiągnie konsystencję pysznego gęstego sosu. albo po prostu już lepiej nie będzie... (mogą być grudki - wtedy trzeba nakładać sos łyżką).
Podawać na ciepło.

4 komentarze :

  1. musi być smaczny:) lubię sosy serowe:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sosy są tym rodzajem dodatków do potraw że można je zmieniać, nazywać pod kątem jednego większego składnika. I to jest fajne . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Macie absolutną rację:) Mam taką myśl, że muszę się zdecydowanie w temacie rozwinąć jeszcze... to fajne. ;)

    OdpowiedzUsuń