środa, 5 września 2012

Imieninowy marmurek czyli ciasto zwane zebrą



Nieopatrznie obiecałam koledze, że dziś do pracy przyniosę ciasto. Więc połączyłam przyjemne z pożytecznym i w ramach świętowania swoich imien, upiekłam szybkie pyszne ciasto. W książce kucharskiej moje mamy nazywa się "Piaskowiec marmurkowy". Ale ostatnio wszyscy na tego typu ciasto mówią "zebra". Więc niech będzie i zebra. 

Wykonanie ciasta jest szybkie, łatwe no.. może poza samym procesem przekładania do blachy - to zajmuje więcej czasu, jesli chcemy zrobić ładne paski... Najwygodniej jest mieć taki mikser co sam miksuje - (patrz obok, zdjęcie nie moje - pochodzi ze strony zelmer.pl) wtedy można wrzucać składniki do miksera niech się miksują, a samemu zajmować się czymś innym...  

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka cytryny (troszkę)
  • zapach cytrynowy lub rumowy (lub nakrętka mała rumu)
  • 2 czubate łyżki kakao

Wykonanie:

Jajka podzielić - do jednej miski wrzucić białka, do drugiej żółtka (wiem, że to oczywiste, ale trzeba uważać, by żółtko do białka nie wpadło...)

Białka ubić na sztywną pianę i odstawić. Rozpuścić tłuszcz.
Teraz żółtka ucieramy z cukrem. Jak utarte dodajemy po mału tłuszcz i mąkę. Na koniec dodajemy proszek do pieczenia i zapach i skórkę od cytryny.
Do przygotowanej masy dodajemy delikatnie ubite białka.
I w ten sposób mamy gotowe ciasto jasne. (masę rzekła bym...)
Pół masy przełożyć do drugiej miski (może być to np. miska po białkach ;) - minimalizujmy liczbę brudnych naczyń)
Do jednej z mas dodać kakao i dokładnie wymieszać. Masa ciemna gotowa.

I teraz. wersja szybka - do blachy (wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą) wlać ciasto jasne a później ciasto ciemne. Wsadzić do piekarnika.

wersja wolna - bardziej efektowa:
wziąć 2 łyżki. i po łyżce, na sam środek blachy wlewać na zmianę: łyżkę jasnego i lyżkę ciemnego ciasta (tak tak. cierpliwie po 1 łyżce każdego koloru, nie mieszac łyżek w miskach!).

Ciasto piecze się w 180st ok 30 minut. (Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy zrobione).



Wypieki idealne Smakołyki na pikniki

2 komentarze :

  1. o mój mikserek, uwielbiam go :) a do zebry mam uraz ale kiedyś jeszcze raz spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo ciekawie i widzę, że nie jest skomplikowane, więc w sam raz dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń