czwartek, 30 sierpnia 2012

Szybkie ciasteczka francuskie z jabłkami

Dziś tylko jedno zdjęcie - bo i ciasteczka bardzo szybkie i jeszcze prostsze. A post jest pt. "Pochwała Biedronki" ;) 
Moja hm... cioteczna bratowa zareklamowała mi niedawno francuskie ciasto z Biedronki. Ja od dawna miałam ochotę aby zrobić ciasto francuskie. Ale. Przyznaję się... Nie odważyłam się nigdy, choć nawet znalazłam dosyć prosty przepis w mojej podstawowej książce kucharskiej. 
Jak to się mówi: lepszy rydz niż nic. Za radą Ewy poszłam do rzeczonego sklepu i nabyłam rolkę ciasta. Oto co mi z niego wyszło:
Wygląda nieźle, co? A smakuje też bardzo dobrze.
Zalety ciasta:
  • jest zrobione
  • jest smaczne (nie znaczy to "wyśmienite", ale naprawdę smaczne)
  • jest świeże a nie mrożone - od razu można robić
  • zawsze dobrze wychodzi
  • 30 min i masz ciasteczka gotowe
Jak to zrobiłam? Prościutko:

Składniki:
  • Rolka ciasta francuskiego
  • jabłka
  • cukier
  • cynamon
  • jajko

Wykonanie:

Ciasto rozwinęłam na blacie. Pokroiłam w +/- kwadraty o boku ok 7 cm. a następnie każdy kwadrat przekroiłam jeszcze na pół - i tak dostałam dużo trójkątów prostokątnych, równoramiennych.

Jabłka obrałam i pokroiłam w duże kawałki (ósemki podzielone w poprzek na pół) i porozkładalam po 1 na każdym trójkącie.
Następnie wszystko posypałam odrobiną cukru i cynamonu. Dalej każdy kawałek ciasta z jabłkiem pracowicie pozawijałam (najpierw "dłuższymi" rogami do środka i zlepiłam tym krótszym-kątem prostym).
I na blachę.

Takie gotowe ciasteczka można pomalować rozbełtanym jajkiem. Ładniej wyglądają ;) I jak kto lubi słodsze wypieki - jeszcze raz po wierzchu posypać cukrem.

Piekłam ok 15 minut w 200st.  ( te gotowe ciasta mają zawsze chyba napisane jak je najlepiej piec.. więc może są inne wersje. Ktoś tam piekł 20 min w 190st. .. co tam kto woli ;-) )

Smacznego!

Ciasta z owocami saduSłodkie jabłuszka

8 komentarzy :

  1. Pyszne, często takie robię i na słodko i na słono, ja ciasto kupuję w lidlu, mają w wersji light, również bardzo dobre:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o. proszę. DObrze wiedzieć, ze i w lidlu jest :) na słono mam ochotę kiedyś spróbować. jeszcze do tak wyrafinowanych wersji nie doszłam... ;)

      Usuń
  2. Apetyczne ;)) Lubię takie szybkie wypieki ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. trochę Ci się spaliły;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;-) to nawet nie tyle same ciastka, co jajo, którym były pokryte. ;)

      Usuń
  4. czy można piec ciasto francuskie na tym papierze co jest owinięte?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja tak najczęściej robię. Ma troszkę inną strukturę niż klasyczny pergamin, ale daje radę ;)

      Usuń