piątek, 3 sierpnia 2012

Łódeczki z cukinii czyli cukinia faszerowana


Dostałam od mamy dwie ogromne cukinie. I miałam na ich zurzycie tylko 1 dzień więc... Zaczęłam od zupy z cukinii (wpis też się pojawi) a na drugie - z pomocą przyszła mi "Kuchnia Neli"...
Przepis wyglądał smakowicie, więc zabrałam się ochoczo do pracy.

Składniki (orginalnie):
  • 3 jajka
  • 2 łyżki stołowe zmiękczonego masła
  • 2 łyżki stołowe drobno posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz
  • 6 małych cukinii (nie dłuższych niż 15 cm)
  • 2 łyżki stołowe tartej bułki
  • 1 łyżka stołowa startego parmezanu
Moja modyfikacja (wymuszona)
  • 1 duża cukinia 
  • 5 ugotowanych jajek
  • zwykły ser żółty 
  • reszta bez zmian

Wykonanie:
Jajka trzeba drobniutko posiekać, rozgnieść wymieszać ze szczypiorkiem. Dodać sól i pieprz.

Cukinię krótko obgotować - 4-5 minut (umyte, nieobrane cukinie wsadzamy do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy). Ja musiałam ugotować troszkę pokrojoną cukinię -bo była wielka... W efekcie na brzegach była bardziej miękka - lepiej jak jest wszędzie taka sama ...

Cukinię wyjmujemy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy łódeczki (środek... aby powstał rowek). Ów rowek wypełniamy masą jajeczną. Wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy serem z bułką tartą (wymieszanymi).
Tak przygotowane cukinie wkładamy do piekarnika na 10-15 min, temp. 180st.
Pod koniec podpiekamy opiekaczem od góry (by się ładnie przyrumieniło).

Podajemy na ciepło.  :)

Moim zdaniem wyszło pysznie. Ja moją wielką cukinię gotowałam raczej 8-10 min i piekłam 15-20 min... I było super. To trzeba się nauczyć i też wiedzieć w jakiej formie lepiej smakuje.

Wszyscy moi domownicy zjedli z wielkim smakiem. To nie często się zdarza, przy takich ekperymentach ;)

7 komentarzy :

  1. Zachecilas mnie! Brakowało mi nowych wpisów, a mam akurat duża cukinie :-). Ileż można robić leczo lub smazyc talarki.
    Sciskam!

    OdpowiedzUsuń
  2. polecam :) można też faszerować mięsem mielonym z czymś... - troszkę tak jak gołąbki :) Ale paotrzebowałam danie jarskie ;)
    Mam też zdjęcia do fajnych paluszków cukiniowych - to jak talarki, tylko w innym kształcie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. No to rozwiązałaś mój problem pt: za który zaległy przepis mam się zabrać... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam cukinię :) Przepis pewnie wykorzystam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Wypróbowałam wczoraj przepis, bo szukałam czegoś fajnego na ciepłą kolację, co jednocześnie nie wymagałoby miliarda składników. Wyszło pysznie!!i do tego ładnie :) Polecam!

    OdpowiedzUsuń