Dostałam od mamy dwie ogromne cukinie. I miałam na ich zurzycie tylko 1 dzień więc... Zaczęłam od zupy z cukinii (wpis też się pojawi) a na drugie - z pomocą przyszła mi "Kuchnia Neli"...
Przepis wyglądał smakowicie, więc zabrałam się ochoczo do pracy.
Składniki (orginalnie):
- 3 jajka
- 2 łyżki stołowe zmiękczonego masła
- 2 łyżki stołowe drobno posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz
- 6 małych cukinii (nie dłuższych niż 15 cm)
- 2 łyżki stołowe tartej bułki
- 1 łyżka stołowa startego parmezanu
- 1 duża cukinia
- 5 ugotowanych jajek
- zwykły ser żółty
- reszta bez zmian
Wykonanie:
Jajka trzeba drobniutko posiekać, rozgnieść wymieszać ze szczypiorkiem. Dodać sól i pieprz.
Cukinię krótko obgotować - 4-5 minut (umyte, nieobrane cukinie wsadzamy do lekko osolonej wrzącej wody i gotujemy). Ja musiałam ugotować troszkę pokrojoną cukinię -bo była wielka... W efekcie na brzegach była bardziej miękka - lepiej jak jest wszędzie taka sama ...
Cukinię wyjmujemy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy łódeczki (środek... aby powstał rowek). Ów rowek wypełniamy masą jajeczną. Wkładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego, posypujemy serem z bułką tartą (wymieszanymi).
Tak przygotowane cukinie wkładamy do piekarnika na 10-15 min, temp. 180st.
Pod koniec podpiekamy opiekaczem od góry (by się ładnie przyrumieniło).
Podajemy na ciepło. :)
Moim zdaniem wyszło pysznie. Ja moją wielką cukinię gotowałam raczej 8-10 min i piekłam 15-20 min... I było super. To trzeba się nauczyć i też wiedzieć w jakiej formie lepiej smakuje.
Wszyscy moi domownicy zjedli z wielkim smakiem. To nie często się zdarza, przy takich ekperymentach ;)
Zachecilas mnie! Brakowało mi nowych wpisów, a mam akurat duża cukinie :-). Ileż można robić leczo lub smazyc talarki.
OdpowiedzUsuńSciskam!
polecam :) można też faszerować mięsem mielonym z czymś... - troszkę tak jak gołąbki :) Ale paotrzebowałam danie jarskie ;)
OdpowiedzUsuńMam też zdjęcia do fajnych paluszków cukiniowych - to jak talarki, tylko w innym kształcie ;)
a ja czekam na zupę :)
OdpowiedzUsuńNo to rozwiązałaś mój problem pt: za który zaległy przepis mam się zabrać... ;-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam cukinię :) Przepis pewnie wykorzystam :D
OdpowiedzUsuńWypróbowałam wczoraj przepis, bo szukałam czegoś fajnego na ciepłą kolację, co jednocześnie nie wymagałoby miliarda składników. Wyszło pysznie!!i do tego ładnie :) Polecam!
OdpowiedzUsuńcieszę się! :):)
Usuń