Składniki:
- 200g miękkiego masła lub margaryny
- 3/4 szklanki cukru białego (maksymalnie)
- 1/4 szklanki cukru brązowego (maksymalnie)
- 1 duże jajo
- zapach/cukier waniliowy
- 1 szklanka mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2,5 szklanki płatków owsianych
Wykonanie:
Masło należy zmiksować razem z cukrem (białym i brązowym), następnie dodać do tego jajo. Jak już składniki się połączą dodać całą resztę (zapach waniliowy, mąkę, proszek, sodę, sól a na koniec płatki owsiane).
Koniec - ciasto zrobione! Szybko co? :)
Teraz tak - na blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia) kładziemy kulki ciasta wielkości +/- orzecha włoskiego. Można to ładnie formować, ale nie trzeba - ciasteczka w piekarniku i tak się rozpłyną.
Ciasteczka pieką się w 180st ok 15 minut. (mają być lekko zarumienione). Po wyjęciu z piekarnika należy dać im chwilkę odpocząć i dopiero po chwili zdejmować, bo są mięciutkie i muszą spokojnie stężeć.
Gotowe i wystudzone ciasteczka trzymam w metalowej puszce i są ciągle pyszne, choć przyznaję, że jeszcze nie udało mi się ich przetrzymać dłużej niż 4 dni.. po prostu w tajemniczy sposób z tej puszki znikają (może jednak są bardzo nietrwałe...?)
Smacznego!
Uwielbiam owsiane ciasteczka! Te na pewno są pyszne:)
OdpowiedzUsuńOj pyyyyyyyyyyszne!!! Nie sądziłam, że ciasteczka z czymś tak dziwnym jak płatki owsiane mogą być dobre. A tu takie zaskoczenie... :)
Usuńmusi być brązowy cukier?
OdpowiedzUsuńNie musi. Ostatnio robiłam na samym białym. Ale wydaje mi się, ze na takim brązowym sa fajniejsze - jednak brązow daje specyficzny smak/zapach
UsuńNaprawdę pyszneee :) Ja dodałam jeszcze żurawinę i czekoladę do podstawowego przepisu :)
OdpowiedzUsuńHej hej, my właśnie żeśmy zrobili bo pozazdrościli smyka zdjęć z FB :-) (choć nie wiem czy tam to nie było coś ciut innego bo były bardziej kuliste?)
OdpowiedzUsuńte na fb mają mniej cukru a więcej płatków owsianych. To mniej sie wedy rozlewają. No i dodane rodzynki a do niektórych też czekolada... mmm
Usuń