niedziela, 27 maja 2012

Ciasteczka owsiane

Wreszcie...
Bardzo długo mnie tu nie było i narobiło mi się sporo zaległości. W moim zielonym segregatorze czeka dużo przepisów do wrzucenia tu. Ciekawe kiedy uda mi się to zrobić... ?

Nadrabianie zaległości postanowiłam rozpocząć od absolutnie boskich ciasteczek owsianych. Aż trudno mi opisać dlaczego są takie dobre. Po prostu wszystkim smakują. Są nie za słodkie a płatki dają im "tego czegoś". Dodatkowym ich atutem jest to, że przygotowuje się je naprawdę bardzo łatwo i szybko i nie trzeba wałkować i wykrawać misternych kształtów;-)

A. taka uwaga: jajo ma być duże i już, a cukru można spokojnie dać troszkę mniej - wszsytko zależy od prywatnych Waszych preferencji.



Składniki:
  • 200g miękkiego masła lub margaryny
  • 3/4 szklanki cukru białego (maksymalnie)
  • 1/4 szklanki cukru brązowego (maksymalnie)
  • 1 duże jajo
  • zapach/cukier waniliowy
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2,5 szklanki płatków owsianych

Wykonanie:

Masło należy zmiksować razem z cukrem (białym i brązowym), następnie dodać do tego jajo. Jak już składniki się połączą dodać całą resztę (zapach waniliowy, mąkę, proszek, sodę, sól a na koniec płatki owsiane).

Koniec - ciasto zrobione! Szybko co? :)

Teraz tak - na blachę (najlepiej wyłożoną papierem do pieczenia) kładziemy kulki ciasta wielkości +/- orzecha włoskiego. Można to ładnie formować, ale nie trzeba - ciasteczka w piekarniku i tak się rozpłyną.

Ciasteczka pieką się w 180st ok 15 minut. (mają być lekko zarumienione). Po wyjęciu z piekarnika należy dać im chwilkę odpocząć i dopiero po chwili zdejmować, bo są mięciutkie i muszą spokojnie stężeć.

Gotowe i wystudzone ciasteczka trzymam w metalowej puszce i są ciągle pyszne, choć przyznaję, że jeszcze nie udało mi się ich przetrzymać dłużej niż 4 dni.. po prostu w tajemniczy sposób z tej puszki znikają (może jednak są bardzo nietrwałe...?)

Smacznego!


7 komentarzy :

  1. Uwielbiam owsiane ciasteczka! Te na pewno są pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj pyyyyyyyyyyszne!!! Nie sądziłam, że ciasteczka z czymś tak dziwnym jak płatki owsiane mogą być dobre. A tu takie zaskoczenie... :)

      Usuń
  2. musi być brązowy cukier?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie musi. Ostatnio robiłam na samym białym. Ale wydaje mi się, ze na takim brązowym sa fajniejsze - jednak brązow daje specyficzny smak/zapach

      Usuń
  3. Naprawdę pyszneee :) Ja dodałam jeszcze żurawinę i czekoladę do podstawowego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej hej, my właśnie żeśmy zrobili bo pozazdrościli smyka zdjęć z FB :-) (choć nie wiem czy tam to nie było coś ciut innego bo były bardziej kuliste?)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te na fb mają mniej cukru a więcej płatków owsianych. To mniej sie wedy rozlewają. No i dodane rodzynki a do niektórych też czekolada... mmm

      Usuń