czwartek, 26 kwietnia 2012

Kruche ciasteczka

Czyli ciasteczka idealne do teggo, by szybko je zrobić i zapakować na majówkę :) Polecam - bo robi się je niezwykle łatwo, a później zamknięte w pudełku (przed domowymi żarłokami), długo zachowują swój pyszny smak. 
Oczywiście - najdłużej zajmuje mozolne ich wykrawanie... ale można do tego zatrudnić wszytkich członków rodziny lub - co jeszcze bardzo przyspieszy proces - zrobić z nich "łamańce" - czyli pokroić nożem w prostokąty. 
Do roboty.
Składniki:
  • 500 g mąki
  • kostka margaryny (lub masła) - 250g
  • 15-20 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 dag drożdży
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 żółtko
  • 1 jajko
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, rozdrobnione drożdze; położyć margarynę. Następnie najlepiej nożem posiekać margarynę na drobne kawałeczki (przy okazji zacznie już sie mieszać z pozostałymi składnikami). Dodać jajko i żółtko i śmietanę i jeszcze troszkę pomieszac ciasto nożem. Później  najlepiej włożyć w ciasto ręce. I szybko zagnieść.
Kiedyś ktoś mnie nauczył, że kruche dobrze się robi, gdy rękoma w palcach przecieramy margarynę z mąką i resztą składników - wtedy całość naprawdę fajnie się miesza.

Teraz dobrze jest choć na 15 min włożyć ciasto w torebce do lodówki. Niech sobie odpocznie.

Następnie wyłożyć na stolnicę posypaną mąką część ciasta i wałkować na placki o grubości +/- 0,5 cm. (ciasteczka dużo w piekarniku nie rosną. tylko troszkę).  i wykrawać ciasteczka.
Następnie przekładać na blachę i do piekarnika na +/- 15 min. (aż się zarumienią).
A. Piekarnik należy nagrzać do temperatury +/- 180st.
Podpowiedź - papier do pieczenia Twoim przyjacielem - Ciasteczka położone na papierze do pieczenia zdejmują się z niego po upieczenia bardzo łatwo :)

 Smacznego i udanej majówki :)

14 komentarzy :

  1. ale pyszności! Krzyś pomagał wykrawać pewnie:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No pewnie :) Krzys jest moim głównym pomocnikiem ;)

      Usuń
  2. bardzo lubię kruche ciasteczka:)
    ps.warto usunąć weryfikację obrazkową.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no dobrze dobrze.. wyłączyłam.... ;-)

      Usuń
  3. Ale kruche na drożdżach?? toż to profanacja!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może i profanacja. ale jak inaczej mam te ciasteczna nazwać? Dla mnie to zawsze było ciasto kruche.. no półkruche. A drożdże po prostu wolę od proszku do pieczenia. Wszystkie ciasta i ciasteczka z proszkiem do pieczenia lub sodą, mają takie specyficzny posmak.. nie przepadam za nim. i tyle.

      Usuń
  4. Kruche na drożdżach jest super.

    Nutri, masz spis treści i boczek na tle ciastka. Ładne to przezroczyste, aż sie zastanowiłam jak coś w tym stylu sobie ustawić, ale tak jak jest trochę się zlewa. Albo daj kontrastową czcionkę, albo jednak ustaw tło. Może jest dostępna półprzezroczystość? Z białym na przykład?

    No tak, weryfikacja czy nie jestem robotem.... Nutri, ja się loguję z konta, nie ze świata, to może niech mnie już nie pyta "co tu napisane"? To się w opcjach zdejmuje, jeśli sie zdecydujesz a nie znajdziesz to mnie spytaj, pomogę. U siebie zdjęłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o półprzezroczystości lub kontraście pomyślę...

      a jeśli chodzi o weryfikację - to przyznaję, ze nie wiem.. bo zdjęłam - skoro taka Wasza prośba. ALe - najchętniej zdjęłabym dla "zalogowanych/posiadających konta" a dla pozostałych (Anonimów) - pozostawiłabym możłiwość komentowania, ale z weryfikacją... Wydaje mi się, że tej opcji google nie udostępniają...

      Usuń
  5. Mam przepis na kruche ciasteczka ze śmietaną, ale na drożdżach pierwsze słyszę - znaczy widzę ;) Ale jak piszesz, że smakowite, to musi tak być :))

    OdpowiedzUsuń
  6. ciasteczka pyszne!!! chwilę po wyciągnięciu z piekarnika, gdy odrobinę ostygną są naprawdę kruche i ciasteczkowe :-) polecam ten przepis!! często z przepisów na kruche ciasteczka wychodzą "twarde ciasteczka" a tu są po prostu kruche!!!!! POLECAM przepis z drożdżami!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo bardzo się cieszę, ze Ci smakują :):)

    OdpowiedzUsuń
  8. Upiekłam te ciasteczka, wszystkim domownikom smakowały, dziękuję za ten przepis! Pozdrawiam, Weronika

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:) I dziękuję za pozytywnykomentarz, znaczy warto ;)
      :)(:

      Usuń