środa, 28 stycznia 2015

Sok z buraka - na wzmocnienie odporności. Bez sokowirówki

Witajcie, sezon grypowy w pełni, więc czas na kolejny zdrowotny przepis. Sok z buraka jest moim ulubieńcem, więc tym razem przepis dla tych, którzy nie mają sokowirówki. Okazuje się, że taki pro-zdrowotny sok można robić praktycznie tak jak syrop z cebuli. A oto i przepis:

Składniki:

  • burak
  • miód / cukier trzcinowy / ew. cukier zwykły

Wykonanie:
Burak ucieramy na tarce, zasypujemy na noc cukrem (zalewamy lekko miodem).

Rano powinien pojawić się sok. Pijemy go po łyżeczce kilka razy dziennie. (Ja bym nie piła później niż o 17, bo sok z buraka jest wykrztuśny, więc może przeszkadzać spać, ale nie jest to sprawdzona opinia - tylko moje domniemanie).
Sok powinien być codziennie świeży. A z jednego buraka i tak dużo go nie będzie.
Smacznego i dużo zdrowia dla wszystkich!!!

2 komentarze :

  1. Czy taki sok nadaje się do pasteryzacji?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie wiem.. Różni ludzie mówią że warto by codziennie był świeży. Ci wyklucza pasteryzacje. Ale nie jestem wyrocznią. Może można.

    OdpowiedzUsuń