Składniki:
- 4 jabłka
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka oleju
- 1,5 łyżeczki sody lub proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao (czarnego - najlepiej z wiatrakiem ;) )
- klika szczypt cynamonu (do posypania jabłek)
Wykonanie:
Jabłka obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Posypać je cynamonem (równomiernie - czyli trzeba pomieszać).
Jajka wbić z cukrem, dodać do tego mąkę, olej, sodę, kakao, następnie wymieszać. Wsypać jabłka z cynamonem, jeszcze raz wymieszać i przelać do blaszki.
Piec w 180st ok 45 minut.
Uwagi:
Tym razem była wersja z pigwą wyjętą z pigwowej nalewki... Mnie to bardzo smakowało, aczkolwiek ciasto zmieniło swoją strukturę. W wersji oryginalnej - z samymi jabłkami - po ipieczeniu całe ciasto jest mięciutkie. A pigwa nie rozmięka podczas pieczenia. Co oznacza, że jest bardziej wyrazista w smaku.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz